Falsificarea monedelor în 2011. Care sunt cele mai falsificate monede şi cum se poate reduce numărul acestora

Numărul monedelor euro falsificate retrase din circulație a scăzut cu 15%, ajungând la 157.000 față de 186.000 de monede în anul anterior. Moneda de 2 euro rămâne de departe moneda cea mai des falsificată, reprezentând aproape două treimi dintre toate monedele euro falsificate identificate. Volumul scăzut de monede euro falsificate reprezintă rezultatul eforturilor combinate ale statelor membre, ale Comisiei/OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) și ale celorlalte instituții europene.

Numărul total de monede falsificate este foarte mic în comparație cu numărul total de aproximativ 16 miliarde de monede euro autentice, puse în circulație din rândul celor mai mari cupiuri (50 de cenți, 1 euro, 2 euro), ceea ce este echivalent cu o monedă contrafăcută la 100.000 de monede autentice.

Algirdas Šemeta, comisarul responsabil cu măsurile antifraudă, a declarat: „Proprietarii de magazine, întreprinderile mici și cetățenii sunt în mod deosebit expuși riscului de a primi monede și bancnote false. Combaterea falsificării banilor este, prin urmare, vitală pentru protejarea contribuabililor cinstiți. Sunt foarte mulțumit că moneda euro este bine protejată prin activitatea OLAF. Vom continua să depunem eforturi pentru a identifica monedele ilegale și a eradica aceste activități ilicite din întreaga Europă.”

În ceea ce privește bancnotele euro falsificate, aproximativ 606.000 de bucăți au fost retrase din circulație în 2011, după cum a anunțat Banca Centrală Europeană, care este responsabilă cu protejarea bancnotelor împotriva falsificării. Numărul total de bancnote falsificate retrase din circulație în 2011 a fost cu 19,3% mai mic decât cel din 2010. Majoritatea cupiurilor falsificate sunt în continuare cele de 20 și de 50 de euro.

Comisia derulează Programul Pericles, un program de schimb, asistență și formare special conceput pentru combaterea falsificării monedei euro. În 2011, Comisia/OLAF au desfășurat în total, în cadrul programului, 16 proiecte pentru protejarea bancnotelor și a monedelor euro împotriva falsificării. Este vorba, în principal, de conferințe și seminare destinate reprezentanților autorităţilor naționale însărcinate cu aplicarea legii, băncilor centrale naționale, băncilor comerciale, birourilor de schimb valutar și autorităților judiciare. Proiectele au avut ca obiectiv furnizarea de asistență tehnică, științifică și operațională, furnizarea de formare profesională specializată, îmbunătățirea cooperării dintre autoritățile competente și creșterea gradului de sensibilizare cu privire la falsificarea monedei euro. Aceste activități ar trebui să fie continuate în cadrul  Programului Pericles 2020, propus de Comisie și transmis Parlamentului European și Consiliului UE în decembrie 2011.

Sursa articol: http://ec.europa.eu/romania
Sursa foto: hello.news352.lu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *