Femile din UE, platite mai prost decat barbatii

Eurodeputatul Rovana Plumb, raportor al Parlamentului European,  pledează in Parlamentul European pentru o acțiune rapidă şi concertată pentru a schimba situația. Puteti posta aici sugestii pentru europarlamentarul care ar putea aduce un mai mare grad de respect pentru munca femeilor.

Femeile din Uniunea Europeană câștigă în medie cu 20 % mai puțin decât bărbații, pentru aceeași muncă, de aici rezultând şi pensii mai mici pentru femei, cu efecte nefaste.

În cadrul unei audieri publice în Parlamentul European, eurodeputatul Rovana Plumb a atras atenția asupra acestui fapt în cadrul audierii publice din Parlamentul European, pledând pentru plată egală pentru aceeași muncă.

Deși Uniunea Europeană este una dintre cele mai bogate regiuni din lume, 17 % dintre europeni dispun de resurse atât de limitate încât nu îşi pot permite strictul necesar.

O comparație la nivel de venituri între femei şi bărbați scoate în evidenţă un dezechilibru important. Femeile din Uniunea Europeană câștigă în medie cu 20 % mai puțin decât bărbații, pentru aceeași muncă, de aici rezultând şi pensii mai mici pentru femei, cu efecte nefaste.

Așa se face că 35 % dintre femeile cu vârsta peste 65 de ani din UE trăiesc în sărăcie, bărbații de aceeași vârstă având același risc în proporție de 16 %. Eurodeputatul Rovana Plumb a atras atenția asupra acestui fapt în cadrul audierii publice din parlamentul european, pledând pentru plata egală pentru aceeași muncă.

Datele arată că femeile din Estul Europei sunt mai afectate de sărăcie în comparație cu cele din Vest, în special în zonele rurale.

În plus, comparativ cu bărbații, femeile sunt de patru ori mai frecvent angajate cu norma parțială, au contracte pe durată determinată sau sunt nevoite să lucreze fără contract. Totodată, riscul de a nu-şi găsi loc de muncă este mai mare în rândul femeilor.

Audierea a fost primul pas în procesul de elaborare a raportului Parlamentului European în acest dosar, în contextul în care 2010 este Anul European de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *