Financial Times: Agricultura românească este mult sub nivelul din UE

Recolta de cereale din 2011 a României a confirmat poziţia ţării drept unul din principalii producători agricoli din Europa. Cu toate acestea, în pofida îmbunătăţirii randamentelor, agricultura românească are performanţe mult inferioare potenţialului său, reiese dintr-o analiză a Financial Times, preluată de Adevărul.ro.

Agricultura a fost un motor important al economiei anul trecut, fiind responsabilă pentru 0,7 puncte din creştere economică de 2,5% înregistrată de România anul trecut, potrivit economistului şef al Băncii Comerciale Române, Lucian Anghel.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat că creşterea preţurilor la materii prime şi îmbunătăţirea modului de acordare a subvenţiilor au fost factori importanţi care au îmbunătăţit performanţele sectorului agricol. Fuia a adăugat că graţie acestor stimulente România a reuşit să reducă suprafaţa de teren agricol necultivată de la trei la un milion de hectare.

Ministrul Agriculturii a apreciat că finanţarea acordată de la UE pentru perioada 2007-2013 poate fi cheltuită până în 2015, în condiţiile în care în prezent gradul de absorbţie se situează la 40%, iar ministrul este încrezător că restul banilor poate fi alocat în următorii trei ani şi jumătate.

FT subliniază că randamentul în termeni de kilograme la hectar în România se situează la jumătate faţă de media din UE. Potrivit unui raport a BCR, productivitatea agriculturii româneşti rămâne la un nivel scăzut din cauza lipsei de investiţii în echipamente şi irigaţii, lipsei de profesionalism şi a fragmentării terenurilor, în condiţiile în care mulţi agricultori practică doar o agricultură de subzistenţă.

Agricultura românească operează în prezent doar la jumătate din potenţialul de productivitate, comparativ cu lideri în domeniu, ca Franţa. Însă potenţialul este uriaş. România are teren de calitate, un port mare la Constanţa, acces la Dunăre şi un grad de absorbţie al fondurilor comunitare care poate creşte în continuare. Pieţele majore pentru exportul de cereale sunt Siria, Arabia Saudită şi Egipt, astfel încât suntem mai puţin vulnerabili la criza din zona euro”, a declarat Lucian Anghel.

Mai multe informaţii aici.

Sursa foto: fredsonpaivareporter.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *