Financial Times: Băsescu să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular printre români, iar Guvernul să se concentreze asupra economiei

Traian Băsescu, vizat de un referendum privind demiterea sa, ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular printre români, iar în loc să se amestece în instituţii, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei, îndeamnă FT într-un editorial publicat în ediţia online de luni, potrivit Mediafax.

Lupta pentru putere de la vârful scenei politice româneşti a atins punctul culminant la sfârşitul săptămânii, scrie Financial Times (FT) în acest editorial intitulat “Votul de la Bucureşti”. Românii s-au prezentat la urne pentru a decide dacă să îl demită sau nu pe preşedinte “pe o căldură feroce”, iar rezultatul a fost o “victorie în stilul lui Pirus” (cu un cost uriaş pentru învingător – n.red.).

“Cele două părţi ar trebui să arate că şi-au învăţat lecţia după vot”, îndeamnă prestiogioasa publicaţie, precizând că referendumul a fost perceput ca o “încercare îngrijorătoare a premierului Victor Ponta de a înlocui un inamic politic cu un aliat mai flexibil”. Această percepţie şi decizia de a înlocui Avocatul Poporului cu o figură mai prietenoasă “sună a practici antidemocratice, pe care Guvernul ar trebui să le evite”, subliniază FT.

“În loc să se amestece în instituţiile României, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei”, îndeamnă publicaţia.

“În ceea ce îl priveşte pe Băsescu, el ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular în rândul concetăţenilor săi”, continuă FT, adăugând că “deşi acuzaţiile lui Ponta au fost în mare măsură exagerate, preşedintele nu a acţionat întotdeauna în mod neutru, aşa cum cere Constituţia”. Băsescu “a căutat să se amestece în afacerile economice, care sunt dincolo de mandatul său”, subliniază FT, adăugând că “stilul său de viaţă extravagant le provoacă resentimente alegătorilor care luptă cu austeritatea”.

“Este încurajator că reacţia ambelor tabere a fost prudentă până acum”, comentează publicaţia, adăugând că “UE trebuie să monitorizeze situaţia”, fiind necesar ca România să respecte statul de drept şi drepturile opoziţiei şi apreciind că Bruxelles-ul “trebuie să folosească toate instrumentele pentru a se asigura că se întâmplă aşa”, “inclusiv, dacă va fi necesar, să amâne în continuare obiectivul mai vechi al Bucureştiului de a adera la Spaţiul Schengen”. Astfel Bruxelles-ul le va transmite aspiranţilor la UE că principiile democratice nu sunt negociabile, conchide Financial Times.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  octavpelin.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Financial Times: Băsescu să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular printre români, iar Guvernul să se concentreze asupra economiei

 1. doina 01/08/2012 at 09:39

  FT must understand!
  Nu am participat la vot. A fost alegerea mea; dupa ce m-am asigurat ca nu incalc nici o lege, ca nu fac nici un rau- nici unei persoane anume, nici societetii, am hotarat sa nu particip.
  Am exprimat in acest fel, doar cu mijloacele care mi-au fost rezervate, ca ma opun sa particip la o forma de sondare a opiniei organizata de politicieni care nu respecta si incalca legea cu dispret, nu respecta institutiile statului, de un parlament care nu ma reprezinta, de conducatori ale caror scopuri imi sunt necunoscute si ale caror efecte imi sunt pagubitoare si multe altele…I was right!
  Nu in primul rand am ales sa nu particip pentru a sustine/sau penaliza o persoana anume (PRESEDINTELE ALES), am optat sa nu fiu partasa la faradelegea incalcarii LEGII.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *