Financial Times despre o nouă formă de “contagiune” în UE: “practici antidemocratice în noile ţări membre – România şi Ungaria”

UE are o nouă formă de contagiune faţă de care să îşi facă griji, şi anume practici antidemocratice în noi state membre, foste comuniste, ca Ungaria şi, acum, România, unde Guvernul luptă pentru putere cu preşedintele, iar Constituţia riscă să fie călcată în picioare, comentează Financial Times, potrivit Mediafax.

Într-un editorial intitulat cu un joc de cuvinte “To Victor the spoils” (“Prada este a învingătorului”), Financial Times (FT) atarge atenţia asupra luptei pentru putere dintre Guvernul de la Bucureşti şi preşedinţie, în urma căruia preşedintele riscă să fie demis prin referendum, avertizând că modul în care s-a comportat Executivul României reprezintă un pericol atât pentru ţară, cât şi pentru alte state.

“Premierul (român) Victor Ponta nu este făcut din aluatul provocator din care este făcut ungurul de dreapta Viktor Orban”, apreciază publicaţia. “Dar există asemănări tulburătoare între metodele pe care coaliţia sa de centru-stânga le-a utilizat pentru a-şi consolida puterea după ce i s-a cerut să preia conducerea în urma prăbuşirii Guvernului de centru-dreapta în aprilie”, continuă aceasta.

În schimb, preşedintele Traina “Băsescu este perceput de către români ca un exponent al unei elite clientelare”, scrie FT, subliniind că, “dacă noului Guvern nu îi place ce a făcut Băsescu, (Executivul) ar fi trebuit să acţioneze cu mijloace democratice şi în interiorul statului de drept pentru a-l schimba”, precizând că “în cazul în care românii sunt sătui de Băsescu, ei au oportunitatea să voteze împotriva sa în alegerile (prezidenţiale) din 2014”.

În opinia publicaţiei, “comportamentul Guvernului României” este “un exemplu negativ pentru vecinii din cadrul UE”, iar în contextul în care numeroase ţări occidentale afirmă că România şi Bulgaria au fost admise în Uniune “prematur”, acest comportament “riscă să complice speranţele altor candidaţi din Balcani”.

FT notează reacţia rapidă a Uniunii în cazul României faţă de cel al Ungariei şi semnalarea “voinţei (sale) de a utiliza acţiunile limitate de care dispune împotriva ţărilor care se abat de la calea democratică”, apreciind că aceasta ar trebui ca pe de o parte să îi impună lui Ponta să îşi respecte angajamentul respectării Constituţiei şi statului de drept şi corectării erorilor identificate de Bruxelles, iar pe de altă parte “să spună clar Budapestei, Bucureştiului şi oricărei alte capitale tentate de metode similare că este un club cu reguli şi că este pregătită să le aplice.

Sursa: MEDIAFAX.RO
Foto:  civitaspoliticsblog.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Financial Times despre o nouă formă de “contagiune” în UE: “practici antidemocratice în noile ţări membre – România şi Ungaria”

  1. Pingback: Oficialii ungari resping comparațiile cu România: Reformele din Ungaria respectă Constituţia | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.