Financial Times: G20 trebuie sa protejeze FMI de Europa

La intalnirea G20 din acest weekend tarile europene par inclinate sa faca presiuni pentru a mari resursele financiare ale FMI, ca “zid de aparare” impotriva crizei datoriilor suverane din zona euro, scrie Mohamed El Erian in Financial Times, potrivit HotNews.ro. Ceilalti membri ai G20 trebuie sa reziste unei astfel de presiuni pana cand Europa nu va demonstra mai multa unitate.

Europa vede atractiva finantarea de la FMI din patru motive. In primul rand, reprezinta o sursa de bani foarte ieftina, in special pentru tarile care nu pot avea acces la finantarea de pe pietele private. In al doilea rand, poate actiona ca un catalizator pentru a debloca alte forme de finantare publice si private. In al treilea rand, acordul de imprumut este insotit de un set de conditii impuse politicii interne, incluzand atat obiective economice calitative, cat si cantitative. Cel de-al patrulea motiv este reprezentat de asistenta tehnica a FMI care poate sa imbunatateasca ulterior capacitatea administrativa a tarii de a se imprumuta.

Împrumuturile acordate de FMI unor țări ”favorizate” au crescut ingrijorarea printre celelalte state membre, cele mai nemultumite fiind tarile din Asia si America Latina, unde populația inca are amintiri vii despre masurile pe care statele le-au luat pentru a avea acces la imprumuturi, sume care acum par a fi mici fata de nevoia de finantare a Europei. Acest lucru a dus si la o tensionare a relatiilor dintre FMI si sectorul privat.

Problema Europei nu este lipsa de finantare, insa diferitele pareri asupra modului in care zona euro ar trebui sa actioneze (in prezenta unor conditii economice, financiare si socio-politice eterogene) creeaza dezacorduri intre statele membre UE.

Este de datoria zonei euro sa se decida pe ce directie doreste sa mearga in viitor: in configuratia din prezent, in cadrul unei uniuni fiscale sau in cadrul unei integrari mai puternice, care sa duca la o configuratie mai coerenta si mai stabila. Doar asa se poate oferi o mai buna protectie financiara a UE.

Pana cand acest lucru se va intampla, G20 are o responsabilitate globala de a proteja Fondul Monetar International de posibilele prejudicii ale credibilitatii si legitimitatii sale.

Sursa articol: HotNews.ro

Sursa foto:  thetruthsyndicate.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *