„Financial Times“: Rompetrol, rampă de lansare în Europa pentru KazMunaiGaz

oil priceCompania petrolieră de stat din Kazakhstan, KazMunaiGaz, care deţine grupul Rompetrol, vrea să se extindă agresiv în Europa pe piaţa de distribuţie de carburanţi şi vânzare cu amânuntul. Compania vizează pentru început benzinării, terminale de import şi puncte de distribuţie în Ucraina şi Turcia, transmite „Financial Times“ (FT), potrivit Adevarul.ro.

Expansiunea rapidă a companiei reflectă ascensiunea “naţionalismului resurselor” în rândul marilor state producătoare de petrol în ultimul deceniu, pe fondul creşterii preţurilor odată cu cererea tot mai ridicată din Asia, notează FT.

Berlibayev a afirmat că grupul kazah vrea să-şi dubleze rezervele de petrol până în 2020, de la 5,8 miliarde de barili la 10,3 miliarde de barili, prin investiţii de 3 miliarde de dolari în activităţi de explorare. Compania vrea să-şi crească producţia la 700.000 de barili pe zi, de la 420.000 de barili pe zi în prezent. Oficialil KMG estimează că statul kazah ar putea exporta 2,2 milioane barili pe zi la finele acestui deceniu, din care 400.000 barili pe zi în China, iar restul în Europa, în special pe pieţele de la Marea Neagră.

KMG intenţionează să rafineze în România o parte semnificativă din aceste exporturi, a precizat vicepreşedintele companiei.

‘Vrem să intrăm în Europa, până la pompă”, a spus executivul kazah.

Sursa: Adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.