Finanțarea băncilor europene din bani publici poate genera un cerc vicios

Faptul că băncile europene cer guvernelor sprijin în procesul de recapitalizare ar putea genera o spirală de scădere a prețurilor obligațiunilor suverane și de pierderi semnificative pentru creditori, informează Adevărul.ro.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a cerut băncilor, pe 8 decembrie, să strângă 115 miliarde de euro până în luna iulie. Confruntându-se cu scăderea profiturilor și aflate în imposibilitate de a vinde noi acțiuni pe piețele de capital, băncile ar putea fi nevoite să apeleze la ajutor guvernamental. Principalele bănci aflate în dificultate sunt cele din Spania, Grecia, Italia și Portugalia, țări care încearcă din răsputeri să convingă piețele financiare că își vor putea plăti datoriile suverane. Băncile din aceste țări au nevoie să strângă 70% din suma considerată necesară de către EBA pentru protejarea sistemului bancar european, arată Bloomberg.

„Dacă guvernele țărilor din sudul europei își vor refinanța băncile, datoria suverană a acestora va crește, fapt care va exacerba problemele cu care se confruntă”, a declarat Karel Lannoo, director executiv al Centrului pentru Studii Politice Europene. „Acest fapt va genera pierderi suplimentare pentru bănci, din cauză că acestea dețin obligațiuni suverane ale statelor lor. Este un cerc vicios. Este greu să știm ce trebuie să stabilizăm mai întăi, obligațiunile suverane sau băncile”, a adăugat acesta.

Mai multe detalii, pe adevarul.ro

Sursa foto: dreamstime.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.