Finlanda are un nou preşedinte conservator

Sauli Niinisto, candidatul Coaliţiei Naţionale (conservatoare) este noul preşedinte al Finlandei. Contracandidatul său Pekka Haavisto şi-a recunoscut înfrângerea, anunta Adevarul.ro.

În primul scrutin, care s-a desfăşurat pe 28 ianuarie, conservatorul Niinisto a ieşit pe primul loc, cu 37% din voturi, relatează CNN. Haavisto este candidatul Ligii Verzi (pro-europeană). În primul tur a fost eliminat cel mai vocal antieuropean, Timo Soini, candidat al partidului Adevăraţii Finlandezi (al treilea ca mărime din parlamentul de la Helsinki).

Oricare dintre ei ar câştigat, rezultatul ar fi fost istoric pentru Finlanda, care a fost condusă în ultimii 30 de ani de preşedinţi social-democraţi. Actuala preşedintă, Tarja Halonen, se află deja la al doilea mandat de şase ani şi în 2006 l-a înfrânt în lupta electorală pe Niinisto. Finlanda a intrat în zona euro chiar în epoca în care Niinisto era ministru de Finanţe. Şi în prezent, acesta e de părere că Finlanda trebuie să rămână în zona euro în ciuda problemelor cu care se confruntă moneda unică. Finlanda încă are triplul A din partea agenţiilor de rating. Mulţi finlandezi îl văd pe Niinisto (care a fost vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii) drept singurul care le poate apăra interesele în cadrul Eurozonei. Haavisto, în schimb, are experienţă ca ministru al mediului şi al Dezvoltării. A lucrat şi pentru Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite ca trimis în Sudan şi Orientul Mijlociu.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  turkeymacedonia.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *