Finlanda şi Olanda avertizează că vor bloca achiziţiile de obligaţiuni de către fondul de urgenţă

Finlanda şi Olanda vor bloca achiziţia de obligaţiuni guvernamentale ale statelor europene pe piaţa secundară de către fondul de urgenţă al zonei euro (European Stability Mechanism – ESM), a avertizat, luni, guvernul finlandez, notează Mediafax.

Nu este, însă, clar dacă cele două state vor putea bloca eventuale achiziţii de obligaţiuni ale statelor cu probleme, notează cotidianul The Guardian, potrivit sursei citate. Cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale ale ţărilor aflate sub presiune pe pieţele financiare ar conduce la scăderea costurilor de împrumut ale acestora.

Cancelarul german, Angela Merkel, a indicat vineri, la sumit-ul UE, că liderii europeni au convenit “condiţii precise” pentru achiziţia de obligaţiuni. Decizia a fost prezentată ca una din cele mai importante reuşite ale reuniunii şi o victorie pentru membrii mai slabi ai uniunii monetare, precum Spania şi Italia, în faţa ţărilor mai bogate, cum ar fi Germania, Olanda şi statele nordice.

Anunţul Finlandei nu deraiază obligatoriu planul liderilor europeni, scrie The Guardian.

Orice decizie pentru achiziţia de obligaţiuni trebuie luată de membrii ESM în unanimitate, dar, în “situaţie de urgenţă”, ar putea fi convenită cu un suport de numai 85% în rândul acţionarilor (participaţia fiind stabilită în funcţie de contribuţia fiecărei ţări).

Finalnda şi Olanda nu au, împreună, o participaţie suficientă pentru a bloca achiziţia de obligaţiuni în “situaţie de urgenţă”. Împreună, cele două ţări deţin o participaţie mai mică de 8% la ESM.

Liderii europeni au decis vineri ca fondurile de salvare EFSF şi ESM să poate cumpăra direct obligaţiuni suverane ale ţărilor cu probleme financiare.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  globalastrologyblog.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.