Fitch a retrogradat ratingul Băncii Româneşti cu o treaptă, la nivelul “B-“

Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Băncii Româneşti pentru datoriile pe termen lung cu o treaptă, la nivelul “B-“, cu perspectivă negativă, ca urmare a dependenţei mari de banca-mamă National Bank of Greece pentru finanţare şi lichidităţi scrie agenția MEDIAFAX.

“Retrogradarea reflectă dependenţa mare a Băncii Româneşti de finanţarea şi lichidităţile furnizate de National Bank of Greece şi incertitudinile mari legate de continuarea disponibilităţii acestui sprijin, dacă Grecia va ieşi din uniunea monetară europeană”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

La sfârşitul primului trimestru, NBG asigura 42% din necesarul de finanţare non-equity al Băncii Româneşti, reprezentat în cea mai mare parte de datorii pe termen scurt, în euro.

NBG oferă totodată Băncii Româneşti garanţii în valută. Aceste finanţări sunt costisitoare şi au un impact negativ pentru profitabilitatea şi, în ultimă instanţă, pentru capitalizarea NBG, consideră Fitch.

Cu toate acestea, facilităţile sunt esenţiale pentru susţinerea lichidităţilor valutare ale băncii şi menţinerea poziţiilor valutare ale acesteia în limitele stabilite de autoritatea de reglementare.

Fitch avertizează că pot apărea riscuri suplimentare legate de lichidităţi, în cazul înrăutăţirii în continuare a situaţiei din Grecia, ca rezultat al retragerii de depozite. Totuşi, retragerile de fonduri de la Banca Românească au fost relativ limitate, iar mare parte din depozitele clienţilor (peste 60%), se încadrează în sistemul naţional de garantare a depozitelor, ceea ce poate limita retragerile.

Agenţia notează că Banca Românească are o calitate a activelor peste cea din sectorul bancar al României.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  proexcelencia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *