Fitch: Calitatea activelor băncilor din România este slabă şi s-ar putea înrăutăţi anul următor

Calitatea activelor din sistemul bancar românesc este slabă şi s-ar putea înrăutăţi anul următor, trend comun în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, în contextul impactului crizei din zona euro, reiese dintr-un raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch, preluat de Mediafax.ro.

Degradarea în continuare a calităţii activelor în Bulgaria, România şi Croaţia, fără o consolidare a capitalului, ar putea duce la revizuirea perspectivei sectoarelor bancare din aceste ţări de la stabilă la negativă. În prezent, doar Ungaria şi Slovenia au perspectivă negativă.

Calitatea activelor s-a aflat în acest an pe un trend negativ în majoritatea statelor din Europa Centrală şi de Est, din cauza creşterii lente a economiei şi a şomajului (Bulgaria, România, Polonia, Cehia şi Slovacia).

Fitch evaluează calitatea sectorului bancar din România cu rating “D”, pe o scară de la “A” (cea mai ridicată) la “E” (cea mai scăzută), la fel ca alte patru ţări din totalul celor opt analizate. Polonia, Cehia şi Slovacia au toate calificativul “C”.

Industria bancară românească are un rating de viabilitate de “bb”, reprezentând media calificativelor băncilor de pe piaţa locală. Ratingul de viabilitate este atribuit băncilor pentru a clarifica sursa solidităţii financiare a acestora. Acest calificativ exclude sprijinul extraordinar care ar putea proveni din afara băncii, ca şi potenţialul beneficiu adus de măsuri extraordinare, inclusiv restructurarea datoriilor.

Chiar dacă se aşteaptă la o înrăutăţire a calităţii activelor anul următor în România, Fitch anticipează o menţinere a trendurilor în privinţa profitabilităţii, capitalizării şi finanţării. În timp ce activele şi profitabilitatea se află la un nivel slab, sectorul bancar românesc are capitalizare şi finanţare medii.

Mai multe informatii puteti afla aici.

Sursa articol: Mediafax.ro

Sursa foto: staticaktion.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *