Fitch: Romania se numara printre tarile expuse la criza, dar mai putin decat alte state europene

Romania se afla pe locul 11 in randul a 36 de tari emergente la nivel mondial evaluate de Fitch Ratings in functie de riscurile implicate de expunerea la criza datoriilor din zona euro, dar este cel mai bine plasata intre tarile europene aflate in treimea cea mai vulnerabila a clasamentului, informeaza Mediafax si EurActiv.ro.

Fitch nu anticipeaza o criza a pietelor de capital similara cu cea din perioada 2008-2009, dar considera ca criza din zona euro are capacitatea sa amplifice temerile investitorilor si reticenta la risc, se arata intr-un raport bianual al agentiei de evaluare financiara referitor la perspectivele economiei mondiale.

Romania are un risc ridicat numai in privinta expunerii la bancile din zona euro si riscuri medii in cazul expunerii la exporturile in zona euro, necesarul brut de finantare externa, ponderea datoriilor externe in totalul datoriilor guvernamentale si inflatie.

Riscurile Romaniei sunt reduse in privinta dependentei de materii prime, ponderii datoriilor guvernamentale in PIB si a unui indice privind situatia din sistemul financiar, care include raportul dintre imprumuturi si depozite, cresterea reala a creditarii si raportul dintre credite si PIB.

Pentru mai multe informatii, accesati articolul integral> EurActiv.ro

Sursa foto: cbvs.sr

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *