FMI cere Germaniei să ajute zona euro

Economia Germaniei  continuă să se redreseze, dar țara ar trebuie să mai ”activă” în ajutorarea restul zonei euro de a face față crizei consideră Fondul Monetar Internațional, potrivit EUobserver.

”Germania, ca cea mai mare economie euro, poate juca un rol esențial în abordarea provocărilor generate de criză. Exprimarea  mai clară a viziunii uniunii economice și monetare privind un plan post-criză va ajuta la restabilirea încrederii în piață” se arată într-un raport publicat de FMI (8 mai).

În timp ce exporturile își revin, condițiile din Germania sunt propice pentru o recuperare internă condusă de cerere, consum și investiții este de părere FMI-ul.

Tot FMI consideră că ”motorul economic” al UE ar trebui să le permită muncitorilor săi să obțină salarii mai mari. Această critică se aliniază altor țări sudice sau Franței care blamează faptul că Germania ține la un nivel scăzut salariile pentru a stimula producția și exporturile, în detrimentul competitivității.

“Privind înainte, o creştere a salariilor şi a preţurilor la active ar face parte din procesul natural de reechilibrare a surselor de dezvoltare. Continuarea acestor evoluţii, aderând la cadrul de politică macroeconomică a Germaniei, va ajuta de asemenea la reducerea corespunzătoare a surplusului de cont curent al Germaniei”, a sugerat FMI. Ministrul de finanţe german Wolfgang Schauble a indicat recent că este deschis pentru o creştere a salariilor.

O intensificare a crizei în zona euro ar afecta şi Germania, se menţionează în raport. În timp ce statele din sudul Europei aplică măsuri dure de austeritate, la care FMI face referire ca la “agende pentru reforme structurale ambiţioase”, Germania ar trebui să reechilibreze economia pentru a ameliora unele din “dezechilibrele din zona euro”.

Creditorul financiar internaţional sugerează că Berlinul ar trebui să accepte o rată a inflaţiei oarecum mai mare care să fie ajustată de Banca Centrală Europeană şi care ar ajuta “economiile de la periferie” – Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda – să iasă din recesiune.

Mai multe informații aici.

Sursa: EUobserver.com
Foto:  sindpajura.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *