FMI cere zonei euro să înfiinţeze o autoritate bugetară centrală

eu flagFMI cere zonei euro să înfiinţeze o autoritate bugetară centrală care să ajute la depăşirea şocurilor unor viitoare crize economice în care este afectată doar o parte a uniunii monetare, conform B1.ro.

Fondul Monetar Internațional precizează că o autoritate bugetară centrală nu va însemna însă neapărat că ţările care nu au probleme financiare vor achita “nota de plată” a unei viitoare crize.
Distribuirea riscului fiscal înseamnă că, în orice moment, ţările care trec prin condiţii ciclice mai bune le susţin pe cele în situaţie diametral opusă şi nu înseamnă că aceleaşi ţări se vor afla întotdeauna în situaţia de a da sau de a fi beneficiari“, informează FMI.

Bugetele comune ar putea lua mai multe forme, potrivit FMI. Ar putea exista un fond pentru “zile negre”, care să distribuie bani ţărilor lovite de şocuri economice. Contribuţii anuale de 1,5-2,5% din PIB al zonei euro ar fi fost suficiente pentru a asigura acelaşi nivel de protecţie împotriva şocurilor pe care o furnizează guvernul federal al Germaniei landurilor.

De asemenea, ar putea exista un fond comun de asigurare de şomaj, din care să fie ajutate ţările cu dificultăţi pe piaţa muncii.

Uniunea monetară ar putea emite şi obligaţiuni comune sau ar putea înfiinţa un buget comun, potrivit FMI.

Sursa: B1.ro
Foto: wikimedia
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.