FMI consideră înființarea unei uniuni bancare europene drept o prioritate

Fondul Monetar Internațional a cerut liderilor zonei euro să considere formarea unei uniuni bancare europene drept principala lor prioritate, potrivit Adevarul.ro.

FMI a declarat, miercuri, că un plan credibil către o structură comună de supraveghere, o schemă de garanții ale depozitelor și o autoritate bancară sunt necesare pentru a proteja reverberarea și intensificarea în întreaga zonă euro a șocurilor suferite de către un stat membru, anunță publicația financiară „Financial Times”.

„Prioritatea imediată pentru zona euro este înființarea unei uniuni bancare și continuarea procesului de integrare fiscală”, a declarat Mahmood Pradhan, vicedirector în departamentul european al FMI și șeful misiunii fondului pentru zona euro.

FMI avertizează în cadrul raportului că lipsa unei uniuni bancare înseamnă că legătura periculoasă între sănătatea financiară șubredă a guvernelor și instabilitatea sistemului bancar este „mai solidă ca niciodată”.

Ciclul vicios între statele suverane și băncile naționale conduce la o fragmentare crescândă a piețelor financiare, avertizează FMI, capitalul fugind dinspre țările europene sudice către țările nordice ale continentului.

Aceste evenimente nu sunt consistente cu o uniune economică funcțională”, a declarat Pradhan. „Politica monetară comună nu funcționează în modul în care ar trebui”, a adăugat acesta, citat de „Financial Times”.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  seguroscapital.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *