FMI contestă aprecierile editorialiştilor Reuters Breakingviews privind acordul cu România

Fondul Monetar Internaţional (FMI) contestă aprecierile editorialiştilor Reuters dintr-un articol de opinie publicat vineri pe blogul Breakingviews, care arată că abordarea dură adoptată de instituţie în privinţa acordului cu România s-ar putea dovedi “dezastruoasă”.

FMI consideră că acordul de finanţare externă a ajutat România să revină la creştere economică, iar atitudinea instituţiei este una transparentă şi flexibilă, în contextul circumstanţelor în continuă schimbare, se arată într-o scrisoare transmisă Breakingviews de directorul de relaţii externe al Fondului Gerry Rice, potrivit Mediafax.

Instituţia notează că măsurile menţionate de cei doi comentatori – reducerea salariilor şi concedierile masive din sectorul bugetar sau majorarea TVA, cu impact în principal asupra populaţiei sărace – au făcut parte dintr-un program care a readus economia românească pe creştere, şomajul în scădere şi inflaţia la minime record.

FMI aminteşte de asemenea că a luat măsuri pentru a se asigura că programul convenit cu România este “deschis, transparent şi flexibil”, amintind că a acceptat în 2009 un deficit bugetar mai ridicat decât cel prevăzut în acord, acoperit din resursele Fondului şi ale Comisiei Europene, după o creştere economică sub aşteptări.

Instituţia precizează că a menţinut un dialog continuu cu sindicatele şi asociaţiile patronale, precum şi cu reprezentanţii politici ai puterii şi opoziţiei.

Fondul menţionează că, pentru a evita austeritatea pe viitor, Guvernul şi FMI au convenit asupra unor reforme pe termen lung în sistemul de pensii, în privinţa salariilor din sectorul public şi programelor de protecţie socială.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  imf.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *