FMI: Europa de Est s-ar putea confrunta cu un deficit de lichiditate din cauza crizei din zona euro

Europa de Est s-ar putea confrunta cu un deficit de finanţare odată cu retragerea lichidităţilor din regiune de către băncile din Vest, afectate de criza datoriilor suverane din zona euro, a avertizat, luni, directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, potrivit Mediafax, scrie romanialibera.ro.

În sistemele financiare din fostul bloc comunist persistă “falii mari”, care amplifică impactul dependenţei ridicate de exporturi către Europa de Vest, a spus Lagarde, într-un discurs la Universitatea de Stat a Ministerului de Finanţe de la Moscova, după o întâlnire cu preşedintele Dimitri Medvedev.

“Dacă se intensifică furtuna în zona euro, Europa emergentă, cel mai apropiat vecin, va fi lovită grav. Atunci, băncile mamă din Europa de Vest, cruciale în menţinerea pe linia de plutire a economiilor din regiune, nu ar mai fi în mod sigur aici pentru a susţine creşterea şi stabilitatea acestor ţări”, a avertizat Lagarde.

Creditorii care au finanţat creşterea economică puternică din Europa de Est înainte de criza din 2008 se află sub presiune din cauza deteriorării calităţii portofoliului de credite şi a încetinirii avansului economic. Regiunea a fost cea mai puternic lovită din lume după prăbuşirea Lehman Brothers în urmă cu trei ani şi se confruntă cu pericolul unei noi încetiniri puternice cauzate de criza zonei euro.

“Problema lichidităţii ar putea redeveni de actualitate, întrucât vedem cum unele bănci occidentale se retrag, îşi reduc activitatea sau expunerea”, a spus directorul instituţiei internaţionale.

O posibilă retragere de fonduri de către băncile europene din Rusia se numără printre “vulnerabilităţile semnificative” ale ţării, a avertizat Lagarde, cerând celui mai mare exportator de energie din lume “să-şi refacă rezervele fiscale atât timp cât preţul petrolului rămâne ridicat”.

Chiar dacă ţările din estul Europei şi-au redus deficitele de cont curent, care au jucat un rol important în criza din 2008-2009, marja fiscală pntru a combate o nouă înrăutăţire a situaţiei economice s-a redus, a spus Lagarde.

“La acel moment şi-au permis creşterea datoriei publice pentru a compensa declinul consumului privat. Această opţiune nu mai este acum disponibilă”, a spus şeful FMI.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sursa foto: gorjeanul.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *