FMI, în Raportul de ţară al României: Creşterea economică rămâne fragilă

Creşterea economică în România rămâne fragilă, creditarea în sistemul bancar a înregistrat o creştere moderată în termeni reali, în timp ce împrumuturile neperformante au crescut în primul trimestru, iar presiunile politice vor rămâne puternice în următoarele luni, se arată în Raportul de ţară al României dat publicităţii luni de FMI, potrivit Gandul.info.

La capitolul riscuri şi previziuni macroeconomice, menţionează criza din zona euro care va continua să afecteze previziunea de creştere economică, în timp ce inflaţia este de aşteptat să rămână în limitele ţintite de banca centrală.

În ce priveşte politica fiscală, raportul arată că deficitul a fost de 3,5 miliarde de lei (0,6% din PIB), incluzând şi cheltuielile din cadrul PNDI, iar veniturile s-au încadrat în limitele proiectate.

Documentul arată că Guvernul Ungureanu şi-a pierdut votul de încredere la 78 de zile după preluarea puterii, iar coaliţia USL din opoziţie a preluat puterea pe 7 mai, în frunte cu premierul Victor Ponta. Noul guvern şi-a exprimat cu tărie intenţia de a respecta programul economic al României convenit cu FMI. Totuşi, având în vedere alegerile locale din iunie şi alegerile parlamentare care vor avea loc în noiembrie este de aşteptat ca presiunile pentru relaxarea reformei structurale şi de consolidare fiscală să se intensifice, se arată în Raport.

Sursa: Gandul.info
Foto:  giconet.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *