FMI, îngrijorat de creşterea ratei creditelor neperformante

Creşterea ratei creditelor neperformante este un motiv de îngrijorare pentru economia românească, potrivit unui raport publicat marţi de FMI.

Fondul Monetar Internaţional a publicat marţi bilanţul acordului început cu România în 2009. Economiştii instituţiei laudă România pentru „fermitatea” şi „angajamentul” dovedite prin măsurile dure luate pentru atingerea obiectivelor din program, însă atrag atenţia asupra nivelului scăzut al absorbţiei de fonduri europene, ritmului lent de implementare a reformelor, precum şi asupra nivelului arieratelor, singurul capitol la care România nu şi-a atins ţinta, informează Adevarul, în ediţia electronică.

Totodată, „creşterea ratei creditelor neperformante rămâne un motiv de îngrijorare”, mai ales după o contracţie abruptă şi după spargerea bulei de creditare dinainte de criză, se arată în document.

Rata creditelor neperformante a crescut cu mai mult de 100% în 2009 şi a continuat să urce în 2010 şi în 2011, împinsă de contracţia economică abruptă.

Restanţele au continuat să crească şi în 2012. Ponderea creditelor restante în total împrumuturi a urcat, în ianuarie, la 8%, faţă de 7,66% în ianuarie, ajungând astfel la 8,1 miliarde de lei, adică 10,5% din totalul împrumuturilor acordate în monedă naţională.

„Da, au fost aplicate măsuri dureroase, precum tăierea salariilor bugetarilor. Să nu uităm însă că, în perioada de boom, înainte de izbucnirea crizei, salariile au crescut cu 25%”, a declarat marţi Tonny Lybek, reprezentantul FMI la Bucureşti.

Deşi România a ratat mai multe dintre ţintele stabilite oficial, economiştii FMI arată că aceste derapaje sunt de înţeles şi că obiectivele programului au fost ajustate pe parcurs pentru a face faţă contextului extern tot mai sumbru.

„Iniţial, ne-am temut că am fost prea pesimişti atunci când am elaborat programul. Ulterior, s-a dovedit că am fost, de fapt, prea optimişti”, a continuat oficialul.

Mai multe informaţii aici.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  imobiliare.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *