FMI: Orice derapaj al Greciei de la program ar impune suplimentarea finanţării externe

Grecia ar ajunge la ieşirea “dezordonată şi costisitoare” din zona euro în lipsa sprijinului financiar de la instituţiile financiare internaţionale, iar orice derapaj de la programul convenit cu creditorii externi ar impune suplimentarea asistenţei externe, avertizează un raport al FMI.

FMI avertizează că orice întârziere în implementarea politicilor convenite va conduce la adâncirea recesiunii şi la înrăutăţirea profilului datoriilor ţării, transmite Reuters.

Grecia este în cel de-al cincilea an de recesiune, iar datoria publică a statului a depăşit 160% din PIB.

În plus, FMI notează că alegerile parlamentare care vor avea loc în acest an în Grecia prezintă riscuri politice semnificative.

“Materializarea acestor riscuri ar impune probabil suplimentarea asistenţei acordată de sectorul public (FMI, UE, BCE – n.r.) şi, în lipsa acesteia, ar conduce la intrarea ţării în default (incapacitate de plată). În absenţa continuării sprijinului extern şi accesului la operaţiunile de refinanţare ale BCE, ieşirea dezordonată a Greciei din zona euro ar fi inevitabilă, perspectivă care creşte riscurile la care este expus Fondul”, se spune în raportul FMI.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  photo-desktop.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.