Update: FMI pregateste un imprumut de 600 miliarde euro pentru Italia

Fondul Monetar International (FMI) pregateste un imprumut record de pana la 600 miliarde euro pentru Italia, reprezentand aproape 40% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii, banii urmand sa fie pusi la dispozitia guvernului daca problemele tarii se vor agrava, scrie EurActiv.ro. 

Statul italian ar plati o dobanda de 4-5% pentru imprumut, iar suma pusa la dispozitia Italiei ar fi de 400-600 miliarde euro, scrie La Stampa. Cel mai mare imprumut FMI in derulare, conditionat printr-un acord stand-by, este cel acordat Greciei, de 30 miliarde euro, potrivit Mediafax.

 

Fondul Monetar Internaţional a anunţat însă că nu discută în niciun fel un pachet de salvare cu Italia şi Japonia, astfel de discuţii neavând loc în grupul G7, informează Bloomberg.

Creditorul internaţional nu se află în discuţii cu autorităţile italiene asupra unui program de finanţare al FMI, a anunţat astăzi într-un comunicat un purtător de cuvânt al Fondului, după ce duminică, în publicaţia La Stampa, au apărut informaţii conform cărora FMI ar pregăti un împrumut de 600 miliarde euro pentru susţinerea eforturilor Italiei a readuce încrederea investitorilor.

FMI pur şi simplu nu are resursele necesare” pentru un asemenea ajutor, a declarat pentru Bloomberg Marc Chandler, strateg pe curs valutar la banca new-yorkeză Brothers Harriman & Co. Conform datelor prezentate pe site-ul FMi, Fondul avea la 17 noiembrie aproximativ 390 de miliarde de dolari disponibili pentru împrumuturi.

De asemenea, guvernul japonez nu este sigur dacă Italia vrea un ajutor din partea FMI de 600 miliarde de euro, a declarat sub protecţia anonimatului un oficial guvernamental. G7 nu ar fi discutat despre o asemenea posibilitate.

Acţiunile tranzacţionate la bursele asiatice au avansat pentru prima dată în patru zile, în timp ce euro a câştigat teren faţă de dolar şi yen, pe fondul speculaţiilor privind paşii importanţi făcuţi de liderii europeni în contracararea crizei datoriilor.

Indicele regional MSCI Asia Pacific a avansat cu 2% la Tokio, în timp ce indicele futures S&P500 a urcat cu 1,8%. Moneda europeană s-a întărit cu 0,4%, la 1,3289 dolari.

Aproape 4,7 trilioane dolari au fost şterse din valoarea acţiunilor în această lună, ca urmare a temerilor privind extinderea crizei din Europa în Italia. Publicaţia La Stampa a anunţat că Fondul Monetar Internaţional pregăteşte un împrumut de 600 miliarde euro pentru Italia pentru cazul în care datoria Italiei devine prea mare

“Acesta este încă un glonţ care se adaugă arsenalului de soluţii la criza europeană”, a declarat pentru Bloomberg John Vial, strateg global în cadrul Nikko Asset Management.

Mai mult de patru acţiuni au crescut pentru fiecare acţiune care a înregistrat declin în cadrul indicelui MSCI Asia Pacific, care săptămâna trecut s-a scufundat cu 4,6%. Indicele japonez Nikkei 225 a urcat cu 1,6%, în timp ce indicele sud-coreean Kospi a avansat cu 2%.

Sursa articol: EurActiv.ro, ZF.ro

Sura foto: dreamstime.com

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.