FMI și UE avertizează Ungaria cu privire la noul acord de asistență financiară

Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană au avertizat guvernul de la Budapesta că nu se vor întoarce la masa negocierilor pentru un nou acord de asistență financiară dacă Ungaria nu va modifica două  controversate proiecte de lege.

Oficialii UE și FMI s-au retras de la masa negocierilor preleimnare cu guvernul de la Budapesta săptămâna trecută, după ce guvernul Ungariei a trecut prin Parlament, în regim de urgență, două proiecte de lege care privesc reforma băncii centrale și stabilitatea fiscală în pofida îngrijorărilor negociatorilor, arată publicația financiară „Financial Times”, potrivit Adevarul.ro.

Aceste dezvăluiri ridică un semn de întrebare asupra capacității Ungariei de a asigura un nou acord cu FMI/UE precum și asupra seriozității acestei cereri de asistență financiară survenită în urma unei schimbări de atitudine de 180 de grade, luna trecută.

Investitorii urmăresc negocierile cu atenție. Agenția de evaluare financiară Moody’s a redus ratingul financiar al Ungariei la nivel de „junk” (gunoi), luna trecută, dar celelalte agenții așteaptă să vadă dacă acordul cu Fondul Monetar va putea fi semnat.

Știrile contrazic mesajele de asigurare din partea guvernului de la Budapesta către electoratul maghiar. Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei, a declarat în cadrul unui interviu televizat că negocierile cu FMI și UE „vor începe pe 10 ianuarie”. Totodată, el nu a acordat prea multă importanță întreruperii negocierilor preliminare de săptămâna trecută.

„Negocierile nu au fost întrerupte vinerea trecută pentru că nici măcar nu au început”, a declarat acesta.

Mai multe informatii: Adevarul.ro

Sursa foto: grieboski.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.