FMI vrea să-şi majoreze capacitatea de împrumut cu 1.000 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional (FMI) vrea să-şi majoreze capacitatea de împrumut cu 1.000 miliarde de dolari, pentru a proteja economia mondială împotriva unei agravări a crizei din Europa, iar principalii contributori vizaţi sunt statele emergente, a declarat un oficial G20, potrivit Mediafax.ro.

FMI estimează că ar avea nevoie să obţină resurse de până la 600 de miliarde de dolari pentru a putea împrumuta ţările afectate de criza din zona euro, au declarat surse din interiorul FMI pentru Reuters.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat marţi că Fondul analizează posibilităţi de a-şi creşte resursele, aflate în prezent la 385 miliarde de dolari. În timp ce ţările din zona euro s-au angajat deja să contribuie 150 de miliarde de euro (192 miliarde de dolari), Statele Unite au anunţat că nu au planuri pentru noi împrumuturi bilaterale, iar liderii G20 nu s-au înţeles anul trecut asupra acestui aspect, potrivit Bloomberg.

Instituţia cu sediul la Washington încearcă să convingă China, Rusia, Brazilia, India, Japonia şi ţările exportatoare de petrol să fie principali contributori, a declarat un oficial G20 sub protecţia anonimatului, întrucât discuţiile dintre FMI şi state sunt confidenţiale, potrivit Bloomberg.

Fondul vrea ca un acord să fie încheiat la reuniunea din 25-26 februarie a miniştrilor de Finanţe şi şefilor de bănci centrale în Mexico City, scrie Mediafax.ro.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto: badpolitics.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *