FMI: Yenul este supraevaluat, Banca Japoniei trebuie să intervină

Fondul Monetar Internaţional a declarat că moneda japoneză este supraevaluată iar banca centrală a acestei ţări ar trebui să ia în considerare introducerea de noi măsuri de stimul monetar, inclusiv emiterea de obligaţiuni guvernamentale cu o scadenţă mai lungă.

„Cursul de schimb s-a apreciat în ultimul an parţial din cauza influxurilor de capital din partea investitorilor în căutare de refugiu financiar, iar analiştii noştri sugerează că, pe termen mediu, yenul este uşor supraevaluat”, se arată într-un raport FMI asupra economiei japoneze publicat astăzi. Intervenţia poate fi folosită pentru a controla fluctuaţiile unei valute volatile, a declarat David Lipton, primul vice-director general al acestei instituţii, citat de Bloomberg și preluat de Adevarul în ediția electronică.

Îngrijorările investitorilor cu privire la criza din Europa au stimulat o creştere de 5% a yenului faţă de dolarul american de la mijlocul lui martie, ameninţând profiturile exportatorilor japonezi. Banca Japoniei ar putea creşte nivelul de achiziţii de active pentru a ajuta ţara să depăşească perioada de deflaţie care durează de peste zece ani, a sugerat instituţia financiară globală.

„Programul de achiziţii de active ar putea fi extins în mod substanţial dincolo de planurile curente de a creşte probabilitatea atingerii ţintei de inflaţie de 1% până la sfârşitul lui 2014”, se arată în comunicatul FMI referindu-se la ţinta Băncii Japoniei. „Având în vedere importanţa aşteptărilor în condiţiile unei dobânzi-cheie aflate la un nivel minim, o anunţare deschisă a unei asemenea politici de facilitare cantitativă ar putea, la rândul său, să crească aşteptările de creştere a inflaţiei”.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  kabukeizainani.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *