Fondul Monetar Internațional are în plan acordarea de împrumuturi către mai multe țări arabe

Fondul Monetar Internațional are în plan acordarea de împrumuturi către mai multe țări arabe în lunile următoare, potrivit directoarei generale a instituției, Christine Lagarde, citată de agenția France Presse şi preluată de EVZ.ro.

Există deja în pregătire câteva acorduri de împrumut, cel mai probabil cu țări făcând parte din așa-numita ”primăvară arabă”, în care au avut loc schimbări de regim în anii trecuți. Directoarea FMI a evitat, totuși, să nominalizeze țările cu care ar putea fi semnate acordurile.

Demersul ar trebui finalizat măcar în parte până la reuniunea anuală a Fondului ce va avea loc la Tokyo, în luna octombrie.În afară de împrumuturile de la FMI, Christine Lagarde a precizat că va mai fi nevoie și de alte surse de finanțare ieftină, și mai ales de parteneriate comerciale pentru a pune aceste țări pe linia de plutire din punct de vedere economic.

Prima țară cu care Fondul a purtat negocieri pentru acordarea unui împrumut este Egiptul, care a cerut 3,2 miliarde de dolari pentru menținerea stabilității fiscale în contextul reformelor economice pe care intenționează să le întreprindă.

Discuțiile cu Egiptul nu au avut deocamdată o finalitate, deoarece FMI cere un suport mai larg în rândul politicienilor pentru acordul de împrumut. Faptul că peste doar o lună vor avea loc alegeri prezidențiale face ca atât oficialii instituției financiare, cât și negociatorii din partea țării africane să manifeste reticență, în așteptarea rezultatului alegerilor.

Citiţi mai mult: EVZ.ro

Foto: impots-utiles.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *