AM POSDRU trebuie să remedieze deficienţele pana in 6 octombrie pentru a se evita suspendarea platilor

Unul dintre cele mai importante programe prin care România putea lua fonduri UE, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), este într-un blocaj prelungit care riscă să trimită în faliment afacerile din jurul lor, transmite Adevarul in editia electronica.

Beneficiari disperaţi făcând slalom între datorii, angajaţi şi credite, angajaţi care au plecat din mediul privat şi au ajuns în proiecte europene pe care le considerau sigure, furnizori blocaţi, facturi neplătite, datorii accumulate. Aşa stau în acest moment lucrurile printre beneficiarii POSDRU pentru care nu se mai fac decontări din luna iulie, dar cărora nu li s-a spus că nu au nicio şansă până după octombrie. Şi chiar mai rău.

Autoritatea de management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) trebuie sa remedieze pana in 6 octombrie deficientele constatate de Comisia Europeana, pentru a evita suspendarea platilor, insa reprezentantii MAEur considera ca misiunea este una “imposibila”, relateaza Mediafax, potrivit nasul.tv.

Directorul general al AM POSDRU, Cristian Ababei, a declarat, luni, ca Romania a primit in 7 august o scrisoare de presuspendare a platilor din partea Comisiei Europene (CE) si, potrivit legislatiei in vigoare, acest lucru inseamna ca are doua luni la dispozitie pentru punerea in aplicare a recomandarilor facute de catre CE.

Ababei a precizat ca acest termen urmeaza sa expire in 6 octombrie, iar AM POSDRU a pregatit un plan de masuri care urmeaza sa fie transmis CE in aceasta saptamana.

Dacă, până în octombrie România nu reuşeşte să răspundă corect şi la timp deficienţelor semnalate de CE, regulamentul oficial prevede:
1. Plăţile intermediare la nivelul axelor prioritare sau al programelor pot fi suspendate parţial sau total de către Comisie în următoarele cazuri:
(a) există o deficienţă serioasă în sistemul de management şi control al programului care afectează fiabilitatea procedurii de certificare a plăţilor şi pentru care nu au fost luate măsuri corective sau

(b) cheltuielile indicate într-o declaraţie de cheltuieli certificată sunt legate de o neregularitate gravă care nu a fost corectată.

2. Comisia poate decide suspendarea plăţilor intermediare parţial sau total, după ce a dat Statului Membru posibilitatea de a-şi prezenta observaţiile în termen de două luni (…) În cazul în care măsurile necesare nu sunt luate de Statul Membru, Comisia poate să decidă anularea parţială sau totală a contribuţiei comunitare la programul operaţional.

Surse: Adevarul.ro, nasul.tv
Foto:  istockphoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.