Beneficiarii programului POSDRU trimit o scrisoare deschisă autorităților de la București. Cum pierdem banii de la UE

Beneficiarii finanţărilor europene prin programul POSDRU, blocat de câteva luni şi sub ameninţarea unei suspendări totale, au adresat o scrisoarea deschisă autorităţilor de la Bucureşti, prin intermediul Adevărul Europa, prin care arată că deficienţe de sistem grave nu permit nici găsirea unor soluţii eficiente.

Încercarea autorităților statului de a transfera către beneficiari responsabilitatea greșelilor pe care le-a făcut România în implementarea proiectelor POSDRU, deși majoritatea sunt greșeli de sistem, dovedesc că statul român nu a fost pregătit nici legislativ și nici procedural pentru faza de implementare, se arată într-o scrisoare a managerilor de proiect Marie Jeanne Iordache, administrator Eurotrading Solution şi Simona Maria Cojocărescu administrator S.C. Interlog com la care au susbscris alţi 24 de beneficiari.

În condiţiile în care exista mai multe programe operationale suspendate sau în faza de presuspendare, Romania ar trebui, conform înţelegerilor agreate cu Comisia Europeană să susţină plata rambursărilor din resurse proprii, adica de la bugetul de stat, arată beneficiarii POSDRU.

Din păcate, înțelegerea este respectată doar pentru POR (n.n Programul Operaţional Regional), unde există o strategie: „Ministerul Finanţelor Publice va aloca 8,1 milioane lei, din privatizări, pentru efectuarea unor plăţi la proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional, operaţiunea fiind aprobată de guvern, a anunţat recent Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), arată beneficiarii.

Banii vor fi folosiţi pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, exclusiv prefinanţările, aferente lunilor iulie, august şi septembrie, după cum urmează: 205.000 mii de lei pentru luna iulie, 295.000 mii de lei pentru luna august şi 310.000 mii de lei pentru luna septembrie”, mai precizeză MDRT.

Citiți mai multe aici.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *