Câți bani europeni ar putea pierde România

Până la 27 decembrie, Guvernul trebuia să prezinte măsuri concrete de combatere a fraudelor cu fonduri comunitare, pentru a evita sistarea plăţilor, dar a întârziat. Ministrul Teodorovici a fost trimis la Bruxelles să dreagă busuiocul, scriu jurnaliștii Adevarul.ro.

La sfârşitul lunii octombrie, Comisia Europeană a presuspendat plăţile de fonduri UE destinate programelor operaţionale de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), Regional (POR), Mediu, Transporturi (POS-T) şi Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE), cu precizarea că Bucureştiul are două luni la dispoziţie să rezolve problemele generate de achiziţiile frauduloase făcute cu banii UE.
Iată că au trecut cele două luni şi noul Cabinet s-a trezit cu un „cartof fierbinte“: Comisia nu va mai face în acest an rambursările pentru unele programe din fonduri europene, din cauza întârzierii măsurilor de reabilitare. În consecinţă, premierul Victor Ponta i-a cerut ieri ministrului de resort – Eugen Teodorovici, coordonator pentru Fondurile Europene – să plece la Bruxelles „imediat după 1 ianuarie“ pentru a discuta problema.

Ce bani riscăm să pierdem

Cele 5 programe din finanţarea totală destinată României au alocate următoarele sume:
* POS Transport – 19,8 miliarde de lei, din care a decontat 6,13%
* POS Mediu – 19,6 miliarde de lei, din care a decontat 3,38%
* POR – 16,2 miliarde de lei, din care a decontat 11,73%
* POSDRU – 15,11 miliarde de lei, cu o rată de absorbţie de 5,48%
* POSCCE – 11,1 miliarde de lei, decontat 6,44%

Cititi articolul integral aici.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *