Comisia REGI a PE a avizat extinderea regulii “n+3″ pentru România. Europarlamentari romani (PPE): Miliarde de euro au fost salvate

European-parliament-strasbourg-insideMai multe amendamente care ar fi putut priva România de fonduri europene de miliarde de euro au fost respinse, marți, de Comisia de Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European. Ca rezultat al mobilizării tuturor grupurilor politice de către europarlamentarii români, Comisia REGI a avizat astfel aplicarea regulii „N+3” pentru România, se aratăîntr-un comunicat al grupului de presă român al PPE de la Bruxelles, remis caleaeuropeana.ro.

„În condiţiile în care suntem pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene, prelungirea cu un an a perioadei de utilizare a banilor ajută foarte mult. Este o realizare importantă, după cum a recunoscut şi primul ministru, şi o dovadă a faptului că negocierile din luna februarie, în care am obţinut această extindere, nu au fost «un eşec», cum tot domnul Ponta declara la acel moment”, a transmis Marian-Jean Marinescu, şeful Grupului de lucru Politici structurale şi buget al Grupului PPE.

Raportul votat marţi prevede aplicarea regulii „N 3” în cazul României şi Slovaciei. Această regulă oferă celor două state facilitatea de a utiliza fondurile de coeziune în trei ani de la alocarea acestora, şi nu în doi cum este prevăzut în acest moment. Amendamentele respinse marţi în Comisia REGI propuneau extinderea regulii şi la alte ţări decât România şi Slovacia, ceea ce ar fi determinat întârzierea negocierilor finale, cu riscul ca şi România să piardă această facilitate şi, astfel, fonduri de miliarde de euro.

„Mobilizarea tuturor europarlamentarilor români a dat roade. Am pregătit bine acest vot şi am reuşit să depăşim şi efectele negative ale votului din săptămâna precedentă, când, în pofida eforturilor deputaţilor români din grupurile Popular şi Liberal, Comisia pentru Bugete aprobase amendamentele raportului”, susţine Iosif Matula, vice-coordonator al Grupului PPE în Comisia REGI.

Votul favorabil la nivelul comisiei din Parlamentul European este în linie cu propunerea Comisiei Europene şi conform acordului Consiliului din luna februarie. Raportul urmează să fie negociat cu Consiliul şi Comisia Europeană, iar ulterior votat în plenul Parlamentului European.

„Votul de marţi asigură un mandat de negociere favorabil, într-un timp mai scurt. Accelerarea negocierilor înseamnă mai multe şanse ca avizul final pentru N 3 să fie obţinut în timp util, adică înainte de 31 decembrie. În caz contrar, pierdem aceşti bani”, a adăugat Petru Luhan, membru în comisia REGI.

Fondurile alocate statelor membre în cadrul politicii de coeziune se împart în sume anuale care trebuie cheltuite în decurs de doi sau trei ani, în funcţie de ţară. Această regulă este cunoscută sub numele de regula „N 2” sau „N 3”, „N” fiind anul în care sunt alocate fondurile. Oricare parte din suma anuală care nu este solicitată de către statul membru în această perioadă se deduce automat din suma totală alocată, întorcându-se la bugetul total al Uniunii.

Sursa: Comunicat de presa

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.