Crin Antonescu: Nu trebuie sa ne concentram doar pe fondurile UE

2013-05-24-2373Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, organizate la Palatul Parlamentului, ca PNL sustine toate eforturile depuse si la nivel de Parlament European si de Guvern pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene. “Aceste beneficii ar aduce si un plus imaginii Romaniei in contextul Uniunii Europene”, a continuat Antonescu.

Tot el a precizat, totusi, ca Romania nu trebuie sa se limiteze doar la banii care provin din fonduri UE, ci trebuie sa se orienteze si spre alte surse de finantare care ar ajuta, de asemenea la dezvoltarea tarii prin aducerea unor noi investitii si  prin crearea de locuri de munca.

Polonia, un model de urmat in procesul absorbtiei

Ramona Manescu, membra in Parlamentul European, a prezentat la conferinta de presa si concluziile la care s-a ajuns la finalul dezbaterii organizate in aceeasi zi, care a reunit reprezentanti politici, mediul academic si experti din domeniu. La dezbatere au luat parte si specialisti din Polonia.

Manescu a prezentat motivatiile si obstacolele care au adus Romania la o rata de absorbtie de 14%. Lipsa capacitatii administrative si lipsa unei strategii nationale si regionale pentru crearea de locuri de munca ar fi printre primele cauze a acestei scaderi.  De asemenea, europarlamentarul a promovat capacitatea Poloniei de a crea circa un milion de locuri de munca folosind fonduri europene. Ramona Manescu a vorbit si despre sansa unei colaborari impreuna cu partenerii polonezi in vederea elaborarii si implementarii a unei strategii sanatoase pentru crearea de locuri de munca si pentru a inregistra crestere economica. Mai departe, presedintele Comisiei pentru Fonduri Europene PNL a  precizat faptul ca va trebui sa depunem un efort major pentru a vedea rezultate concrete si pentru a atinge obiectivele politicii de coeziune pana in 2020,  sfarsitul perioadei de programare.

Romania este pregatita sa urmeze exemplul de succes al Poloniei. Cred ca am invatat din actuala perioada de guvernare si sper sa nu le repetam in urmatoare perioada de programare”, a concluzionat membrul Parlamentului European Ramona Manescu.

 

Fondurile europene: solutia miraculoasa

Alina Bargaoanu a vorbit despre importanta fondurilor europene dar si despre supralicitarea lor. „Acestea sufera de pe urma propriei popularitati”, a afirmat profesorul.

Rectorul SNSPA a continuat spunand ca, din pacate, fondurile europene sunt vazute ca o solutie miraculoasa in toate domeniile si acest aspect s-ar suprapune cu avantajele reale pe care fondurile le-ar aduce la nivel tara. Bargaoanu a precizat si faptul ca la nivel de tara nu avem nicio viziune, asta ar impiedica punerea in aplicarea a unei strategii nationale.

MFE: avem o problema de abordare a fondurilor

Ministrul Fondurilor Europene a si-a inceput interventia afirmand ca exista o problema de abordare fata de fondurile UE si ca procentul de absorbtie nu trebuie vazut ca obiectiv, ci ca indicator al cresterii economice. Eugen Teodorovici crede ca Romania poate mult mai bine decat multe alte tari la nivelul Uniunii Europene si ca zilnic ar trebui sa bifam o realizare in acest sens. Pe de alta parte, ministrul a recunoscut ca Romaniei i se cer mai multe eforturi decat altor tari din Uniune, acesta fiind rezultatul unei perceptii negative din partea Uniunii Europene.

„Cred cu tarie ca vom cheltui 50% din suma alocata pentru Romania pana la sfarsitul lui 2013”

Teodorovici a motivat si optimismul sau explicand ca pentru a facilita procedurile sunt s-au aprobat multe ordonante de urgenta. Ministrul a garantat si ca beneficiarii vor primi sumele la zi, chiar cu riscul de a creste deficitul bugetar.

Reprezentantul MFE a afirmat, de asemenea, ca in luna iunie, iulie cel tarziu, vor fi relansate toate sumele ramase neutilizate si vor putea depune noi proiecte. Mai mult, cele 2500 de proiecte ramase neverificate din 2010 vor fi finantate si lansate si cu ajutorul sutelor de experti care vor fi angajati de MFE. De exemplu, suma ramasa neutilizata pentru POSDRU este de 1,3 miliarde de euro.

In cadrul intalnirii s-a subliniat si importanta deciziei luate de Comisia Europeana in favoare Romaniei si a Slovaciei pentru prelungirea finantarii, varianta N+3.

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.