Exclusiv Reactia oficiala a Comisiei Europene fata de criticile dure aduse propunerilor Romaniei de cheltuire a fondurilor europene. Ce urmeaza

EU FlagShirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a declarat, la solicitarea CaleaEuropeana.ro, ca serviciile Comisiei Europene au incredere ca autoritatile romane le vor trimite “in timp util” forma finala a Acordului de Parteneriat.

Comisia Europeana a atentionat Guvernul, potrivit unui document oficial obtinut saptamana trecuta de presa, ca proiectul Acordului de Parteneriat transmis catre Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020,este incoerent si fara prioritati clare, solicitand ca documentul sa fie refacut “peste vara”, pana in luna septembrie. Comisia Europeana a elaborat o analiza detaliata pe 11 directii asupra draftului de Acord de parteneriat trimis de Guvernul Romaniei la Bruxelles.

Intrebata de caleaeuropeana.ro cum va decurge procedura procedura pe viitor, Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn a sustinut ca documentul trimis de Ministerul Fondurilor Europene este doar o prima schita a proiectului, subliniind totodata ca este pentru prima data cand este aplicat modelul Acordului de Parteneriat.

“Autoritatile romane s-au angajat intr-un dialog informal cu Comisia Europeana pe tema viitoarei perioade de programare inca din ianuarie 2013, adresandu-se provocarilor de dezvoltare si identificarii viitoarelor prioritati de finantare pentru viitor.

In contextul acestui dialog, autoritatile romane au furnizat serviciilor Comisiei Europene o prima schita preliminara a Acordului de Parteneriat, care a fost publicat si pe site-ul lor, in paralel. Aceasta este, de fapt, prima data cand am folosit modelul de acord de parteneriat al carui scop este crearea unei abordari mai strategice in utilizarea fondurilor structurale ale UE.” considera Wheeler.

 

s wheelerShirin Wheeler: Comisia este increzatoare ca va primi in timp util varianta finala a Acordului de Parteneriat

Acest draft a declansat niste prime reactii informale din partea serviciilor Comisiei, inainte de reuniunea tehnica ce a avut loc la 1 iulie; a vizat sprijinirea autoritatilor romane in imbunatatirea in continuare a proiectului, in ce priveste prioritatile propuse.” sustine Wheeler.

In solicitarea caleaeuropeana.ro, Comisia era intrebata, avand in vedere recomandarile majore oferite autoritatilor romane, daca acestea vor putea fi operate la timp, fara sa afecteze absorbtia de fonduri europene.

”Dialogul informal este inca in desfasurare cu Romania, la fel si cu celelalte state membre, intr-un mod constructiv si eficient, iar Comisia este increzatoare ca va primi, in timp util, proiectul final de acord de partneriat pentru Romania.” sustine purtatorul de cuvant.

 

Procesul implica un du-te vino continuu

“Dupa cum am spus in repetate randuri, este un proces inca in desfasurare cu Romania si un dialog care, prin definitie, implica un continuu <du-te vino>, un schimb de opinii constructiv si care evolueaza. Scopul este de a va asigura ca investitiile sunt directionate in zone care va vor oferi crestere economica si locuri de munca pentru Romania.” incheie Wheeler.

 

 Comisia Europeana: Acordul de parteneriat propus de Romania – un copy-paste din diverse surse, fara consistenta sau reflectie strategica

Comisia Europeana a atentionat Guvernul, potrivit unui document oficial obtinut saptamana trecuta de presa, ca proiectul Acordului de Parteneriat transmis catre Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020,este incoerent si fara prioritati clare, solicitand ca documentul sa fie refacut “peste vara”, pana in luna septembrie.

Avertismentul a fost notat de catre Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, care a atentionat Guvernul ca o eventuala respingere a acestui proiect de catre Comisia Europeana,sa conduca la intarzieri si chiar la noi probleme in absorbtia fondurilor europene.

 

Ministerul Fondurilor Europene: Dialogul cu serviciile Comisiei Europene pe marginea Acordului de Parteneriat se deruleaza printr-un schimb constructiv de opinii.

Ministerul Fondurilor Europene sustine ca acuzatiile privind preluarea in proiectul Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 prin “copy-paste” a recomandarilor de tara elaborate de Comisia Europeana distorsioneaza procesul de negociere cu Bruxelles-ul pe aceasta tema.

”Pana la momentul transmiterii Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020, autoritatile romane si serviciile Comisiei Europene poarta un dialog informal care consta in intalniri si schimb de corespondenta. Schimbul de opinii dintre autoritatile romane si serviciile Comisiei este unul constructiv si, ca urmare a discutiilor purtate in cadrul dialogului informal, documentul consultativ va fi revizuit conform concluziilor agreate de ambele parti.

Informatiile aparute in mass media in ultimele zile prin care li se reproseaza autoritatilor romane ca au inclus “copy-paste” recomandarile specifice de tara in documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat distorsioneaza imaginea acestui proces in conditiile in care preluarea recomandarilor relevante in documentul consultativ a fost una dintre cerintele formei preliminare a modelului de Acord de Parteneriat.”, sublinia MFE intr-un comunicat remis presei.

MFE mentioneaza in comunicat ”ca reprezentantii Comisiei Europene au apreciat public transmiterea din timp a acestui document de catre Romania” si ”ca discutiile cu serviciile Comisiei au loc in cadrul unui dialog informal deoarece la nivel european nu au fost adoptate inca regulamentele care vor reglementa viitorul exercitiu financiar.”

Foto: freefoto.com, ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Exclusiv Reactia oficiala a Comisiei Europene fata de criticile dure aduse propunerilor Romaniei de cheltuire a fondurilor europene. Ce urmeaza

  1. Pingback: Gabriel Onaca, secretar de stat MFE: La inceputul lui octombrie vom publica a doua versiune a Acordului de Partneriat cu CE | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.