Grupul de Actiune “Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra” face un apel deschis adresat primului ministru al Guvernului României pentru o reformare a sistemului de absorbtie a fondurilor europene

Grupului de Actiune “Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra” pentru Strategia UE a Regiunii Dunarii transmite un apel premierului Victor Ponta pentru o reformare pragmatica, eficienta si urgenta a sistemului de absorbtie a Fondurilor Europene.

Redăm textul integral:

Stimate Domnule Prim Ministru al Guvernului Romaniei,

cu ocazia desfasurarii la Bucuresti, in data de 27 septembrie 2012, la Sala de Consiliu si cu amabilul sprijin al conducerii Senatului Romaniei – Palatul Parlamentului, in prezenta Inaltului Reprezentant al Presedintiei Uniunii Europene in Romania, precum si a reprezentantilor celor mai importante institutii centrale/autoritati locale si judetene din tara noastra, in numele Grupului de Actiune “Dezvoltare Integrata: Dunare-Marea Neagra” pentru Strategia UE a Regiunii Dunarii, coordonat tehnic de Fundatia EUROLINK-Casa Europei, cu amabilul sprijin al unor importante institutii nationale si internationale, sub Presedintia Onorifica a E.S. Dlui Ambasador Liviu BOTA, ca o recunoastere a eforturilor personale intreprinse in favoarea salvarii programelor de asistenta financiara UE pentru Romania, avem onoarea sa Va supunem atentiei urmatoarele 7 solicitari-propuneri explicite, destinate sa conduca in mod rapid si palpabil la o imbunatatire radicala, consistenta si stabila a sistemului de accesare, implementare si evaluare a programelor si proiectului co-finantate din fonduri comunitare, dupa cum urmeaza

  1. Sa impuneti prin autoritatea institutiei Primului Ministru un autentic Integrator Unic al programelor cu finantare UE, care sa aiba deplina raspundere politica, administrativa si legala, apta sa asigure in practica o coerenta si eficienta gestionare si evaluare a programelor si proiectelor respective, inclusiv a noii linii de finantari aferenta implementarii celei mai importante strategii actuale la nivel macro-regional din Uniunea Europeana – SUERD.
  2. Sa cereti si sa verificati personal realizarea la nivel institutional a unui sistem organizational si financiar stabil de selectare, co-motivare si co-responsabilizare, masurabila si transparenta, a corpului de experti si functionari care lucreaza sau urmeaza sa lucreze in sistem, in special in urma recomandarilor formulate de cele trei institutii internationale cu care Romania a semnat memorandum-uri de asistenta expres in acest scop: BEI, BERD si Banca Mondiala.
  1. Sa permiteti primenirea radicala a sistemului si viziunii de management a Fondurilor Europene, in vederea indepartarii hiper-birocratiei inutile si de-responsabilizante, evitand, in acest mod, paralelismele, suprapunerile si fragmentarile responsabilitatilor decidentilor si practicienilor si permitand angajarea cu adevarat motivanta a celor mai experimentati specialisti romani din diaspora si a celor din restul UE.
  2. Sa vegheati personal la stabilizarea unui sistem legislativ si mai ales practic de achizitii publice eficient si transparent la nivel national, care sa modifice perceptia de Stat profund corupt a Romaniei la nivel european, sa asigure o contractare realista si stimulativa a managementului proiectelor prin punerea in practica a tuturor parghiilor juridice recunoscute comunitar, inclusiv prin utilizarea eficienta a Parteneriatului Public Privat.
  3. Sa restabiliti de urgenta increderea beneficiarilor, dar si a publicului larg cu privire la adevaratul scop al implementarii proiectelor cu fonduri UE – anume sporirea prosperitatii tuturor cetatenilor si reducerea decalajelor de dezvoltare si competitivitate a regiunilor romanesti in raport cu media UE prin creerea unui Corp National de Promotori si Facilitatori cae sa explice si sa motiveze mai ales pe beneficiarii potentiali de finantare la nivel public si privat, plecand posibil de la modelul pe care l-a fondat Grupul de Actiune “Dunare- Marea Neagra” pentru Implementarea SUERD.
  4. Sa incurajati practic, in mod personal, o consultare pragmatica, eficace si largita a tuturor mediilor si partenerilor sociali, in timp util, pentru negocierea echitabila si cat mai pragmatica a destinatiei finantarilor din programele UE ce vor fi transpuse in exercitiul financiar 2014-2020, de care sa fie personal responsabil viitorul Ministru al Fondurilor Europene.
  5. Sa promovati in mod coerent si extins un sistem de inter-comunicare fluent si permanent, de tip Intranet, intre autoritatile romane responsabile si Comisia Europeana, pe de o parte, si cu organizatiile si platformele importante in domeniu pentru prevenirea si solutionarea rapida a problemelor, blocajelor si crizelor care au aparut sau ar putea aparea in derularea programelor co-finantate din  fonduri UE.

In asteptarea reactiei scrise si detaliate din partea Cabinetului Primului Ministru, inclusiv prin factorii direct responsabili din cadrul Guvernului, va asiguram de cea mai inalta consideratie.

Cu sincere urari de succes,

In numele Grupului de Actiune “Dunare-Marea Neagra”,

Prof. SEVER AVRAM

Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *