Gabriel Onaca, secretar de stat MFE: La inceputul lui octombrie vom publica a doua versiune a Acordului de Parteneriat cu CE

DSC_1000Gabriel Onaca, secretar de stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene a declarat ca pana la inceputul lunii octombrie va publicata pe site-ul MFE a doua versiune a Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeana.

Prezent la Conferinta “Oportunitati de accesare a Fondurilor Structurale 2014 – 2020″ce a avut loc astazi la Palatul Camerei Nationale de Comert, secretarul de stat a declarat ca in urma feedback-ului primit de la Comisia Europeana, “la sfarsitul lunii septembrie, inceputului lunii octombrie vom avea a doua versiune (a Acordului de Parteneriat) pe care o vom transmite Comisiei Europene si care va fi publicata pe site” pentru a demonstra transparenta procesului.

Onaca a subliniat ca si acest al doilea document va fi unul informal si cu caracter consultativ, avand in vederea noutatea Acordului de Partneriat.

El a reiterat ideea ministerului prin care vor sa implice bancile in efectuarea platilor catre beneficiari, dar si in evaluarea si selectia proiectelor depuse pentru obtinerea banilor europeni.

Cu prilejul acestui eveniment, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR)a  anuntat  deschiderea unei reprezentante in Spania pentru a acorda asistenta romanilor care doresc sa inceapa o afacere.

Declaratia a fost facuta de catre Marin Niculcea, membru in Colegiul de Conducere al CCIR si presedinte al CCI Teleorman.

Avand in vedere prezenta importanta a comunitatii romane in Spania, CCIR va deschide o reprezentanta pt sprijinirea romanilor care vor sa isi deschida afaceri. “Le vom pune la dispozitie toate informatiile de care au nevoie, inclusiv studii de piata”, a precizat Niculcea.

El s-a declarat un sustinator al dezvoltarii relatiilor economice bilaterale dintre cele doua tari, apreciind ca Romania poate beneficia “know how-ul”Spaniei in tema fondurilor europene.

In contextul existentei unei comunitati importante de romani in Spania, ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Estanislao de Grandes Pascual, a salutat idea crearii unei reprezentante a CCIR in Spania,

“Doar in regiunea Castellon exista 150.000 de romani cu resedinta. Ei s-au integrat perfect in comunitate si contribuie la dezvoltarea acesteia”, a spus ambasadorul.

De asemenea, el a arata ca Spania este dornica sa sa ajute Romania in absorbtia fondurilor europene.

Viceprimarul General al Municipiului Bucurest, Dan Darabont, a apreciat ca “Romania mai are de invatat in materie de fonduri europene” si considera ca aceasta este o tema foarte importanta pentru dezvoltarea Romaniei si a Capitalei sale.

Presedinta Camerei de Comert, Industrie si Navigatie Castellon, Dolores Guillamon Fajardo, a multumi gazdelor romane pentru interesul acordat si a subliniat dorinta de a contribui, prin cunostintele dobandite din exprientele Spaniei, la un sprijin acordat in vederea absorbtiei fondurilor europene.

In opinia sa, accesarea fondurilor europene reprezinta un proces cateodata anevoios, insa comunitatea din Castellon ne sprijina si ne este alaturi pe acest drum.

Detalii despre programul evenimentului, aici.

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.