MFE: Organismele Intermediare POS DRU trebuie să verifice toate cererile de rambursare până la data de 28 iunie

eugen teodoroviciPrezent la Comitetul de Monitorizare a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici a solicitat o modificare “radicala” a abordarii relatiei cu beneficiarii.

“Organismele Intermediare POSDRU trebuie sa verifice toate cererile de rambursare depuse de beneficiari pana vineri 14 iunie, cu exceptia celor aflate in litigiu sau in cazul carora exista suspiciuni, si sa le transmita Autoritatii de Management pana la data de 28 iunie. Urmaresc indeaproape performantele Organismelor Intermediare pentru a vedea ce masuri de eficientizare trebuie adoptate. Totodata, am cerut propuneri de modificare a reglementarilor si legislatiei in scopul simplificarii si eficientizarii sistemului, dar si pentru a reduce substantial termenul de 45 de zile in care trebuie achitati banii catre beneficiari. Insist ca eforturile tuturor angajatilor statului sa se concentreze intr-o singura directie: sistemul sa lucreze exclusiv in favoarea beneficiarilor”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

În data de 16 iunie a.c. au început să fie depuse proiecte la Organismele Intermediare din subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Valoarea finanţărilor disponibile în cadrul acestor apeluri este de aproximativ 350 milioane de euro.

“În cadrul apelurilor deschise în urmă cu câteva zile se înregistrează deja un aflux important de proiecte depuse, fapt îmbucurător şi care demonstrează că potenţialii beneficiari au încredere în efectele măsurilor de eficientizare a sistemului care au fost impuse de Guvernul României. Trebuie să ţinem cont însă că nu se pot remedia peste noapte deficienţe care persistă de ani buni”, a adăugat Eugen Teodorovici.

Reamintim că ieri, 17 iunie a.c., Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) a publicat a doua serie de ghiduri pentru depunerea de noi cereri de finanțare prin intermediul POS DRU. Aceste documente sunt cele aferente domeniilor majore de intervenţie pentru care sunt depuse proiecte la Organismele Intermediare din subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale, iar valoarea finanţărilor care pot fi contractate este de peste 800 milioane de euro.

Comisia Europeană a reluat plăţile prin intermediul POS DRU în luna februarie 2013. Ca urmare, rata de absorbţie a fondurilor UE prin intermediul acestui program s-a dublat, ajungând la 16,28% la sfârşitul lunii mai a.c. comparativ cu doar 7,73% la sfârşitul lunii ianuarie 2013.

Până în prezent au fost semnate aproximativ 2.500 de contracte de finanţare prin intermediul POS DRU, cu o valoare eligibilă cumulată de 3,52 miliarde de euro. Din această sumă, finanţările europene însumează 2,9 miliarde de euro, echivalentul a peste 83% din alocarea Uniunii Europene prin acest program.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *