Ministerul Fondurilor Europene: Acuzaţiile privind “copy-paste” în documentul cadru 2014-2020 distorsionează imaginea procesului

eugen teodoroviciMinisterul Fondurilor Europene susţine că acuzaţiile privind preluarea în proiectul Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 prin “copy-paste” a recomandărilor de ţară elaborate de Comisia Europeană distorsionează procesul de negociere cu Bruxelles-ul pe aceasta temă.

Redam textul integral al comunicatului MFE remis presei:

România a transmis Comisiei Europene, în data de 6 iulie a.c., documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020. Asa cum indică și titulatura acestuia, documentul este unul de lucru. Pe baza acestui document de lucru, care reprezintă un prim punct de plecare în dialogul informal, se poartă negocieri cu serviciile Comisiei Europene pentru pregatirea viitorului exercițiu financiar și pentru identificarea celui mai bun mod de utilizare eficientă a fondurilor europene alocate României. În acest scop, autoritățile române trebuie să se asigure că modul în care vom folosi fondurile europene în 2014-2020 îi va permite țării noastre să recupereze decalajele existente, în comparație cu alte state din UE, încadrându-se în acelasi timp în linia priorităților stabilite la nivel european.

Acordul de Parteneriat pentru 2014-2040 urmează să fie transmis Comisiei de către autoritățile române în toamna acestui an. Până la momentul transmiterii Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020, autoritățile române și serviciile Comisiei Europene poartă un dialog informal care constă în întâlniri și schimb de corespondență. Schimbul de opinii dintre autoritățile române și serviciile Comisiei este unul constructiv și, ca urmare a discuțiilor purtate în cadrul dialogului informal, documentul consultativ va fi revizuit conform concluziilor agreate de ambele părți.

Informațiile apărute în mass media în ultimele zile prin care li se reproșează autorităților române ca au inclus “copy-paste” recomandările specifice de țară în documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat distorsionează imaginea acestui proces în condițiile în care preluarea recomandărilor relevante în documentul consultativ a fost una dintre cerințele formei preliminare a modelului de Acord de Parteneriat.

Ministerul Fondurilor Europene prezinta modelul documentului pentru Acordul de Parteneriat publicat pe site-ul Comisiei Europenevarianta a treia, din data de 21 mai 2013, în care se specifică, la pagina a doua, că documentul consultativ trebuia să conțină recomandările specifice de țară relevante primite din partea Comisiei. A treia varianta a acestui model era cea mai recentă disponibilă la data transmiterii documentului consultativ de către Romania – 6 iunie 2013.

Pentru comparație, vă transmitem și documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, transmis serviciilor Comisiei de catre Ministerul Fondurilor Europene in data de 6 iunie a.c. si publicat in aceeasi zi pe pagina web a MFE, care conține sinteza recomandărilor specifice de țară relevante, iar la capitolul 1.1 prezintă rezultatele analizelor pentru fiecare obiectiv tematic, analize care vizează atât recomandările specifice de țară, cât și nevoile României.

Documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat pentru 2014-2020 reprezintă un prim punct de plecare în construirea dialogului cu Comisia și demararea negocierilor informale, astfel încât autoritățile române să primească încă din stadiu incipient al elaborării recomandările și orientările Comisiei. Menționăm că reprezentanții Comisiei Europene au apreciat public transmiterea din timp a acestui document de către România. Totodată, subliniem că discuțiile cu serviciile Comisiei au loc în cadrul unui dialog informal deoarece la nivel european nu au fost adoptate încă regulamentele care vor reglementa viitorul exercițiu financiar.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.