Ponta vrea să înființeze un minister al fondurilor europene. Ce crede Orban

Cu un grad foarte scăzut de absorbţie a fondurilor europene, premierul Victor Ponta vrea să preia modelul polonez şi să înfiinţeze un minister care să coordoneze toate autorităţile de management, aflate acum sub controlul ministerelor. Este “cea mai bună soluţie”, susţine ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban într-un interviu pentru Gândul.

Orban a subliniat totuși că numirea unui ministru şi, mai târziu, înfiinţarea unui minister care să se ocupe de banii europeni sunt, înainte de toate, “decizii politice foarte complexe”.

E o idee pe care am susţinut-o în repetate rânduri şi bineînţeles că sunt foarte mulţumit că această opinie este împărtăşită de primul-ministru. În opinia mea, fără o asemenea structură, care să aibă un control direct cel puţin asupra autorităţilor de management, va fi extrem de greu să îmbunătăţim semnificativ rata de absorbţie sau să asigurăm aplicarea strictă a regulilor comunitare”, a comentat Leonard Orban.

Anul viitor ar fi momentul oportun pentru introducerea unui astfel de oficial în Guvernul României, pentru că, până în 2014, când intră în vigoare noul buget al Uniunii Europene, România ar avea timp să construiască întregul cadru instituţional al ministerului fondurilor UE, a explicat Orban, care a fost propus de Ponta pentru funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi, de la 1 ianuarie 2013.

Sursa: Gandul.info
Foto:  gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *