Plățile pentru POSDRU rămân blocate

POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), unul dintre cele mai importante programe operaţionale prin care România putea accesa fonduri nerambursabile, rămâne într-un blocaj prelungit după ce, de la 1 iulie 2012 Bucureştiul nu a mai trimis cereri de decontare, iar auditul Comisiei Europene a confirmat nereguli şi deficienţe.

Oficial, Ministerul pentru Afaceri Europene apreciază că este prematură o discuţie legată de întreruperea plăţilor, însă prelungirea cu încă două luni (începând din august) a stării de fapt complică extreme de mult calculele beneficiarilor din proiectele aprobate prin POSDRU. Potrivit mai multor surse, beneficiarii sunt nevoiţi în acest moment să recurgă la împrumuturi pentru a face decontările şi plăţile curente din proiectele pe care le-au.

“De la 1 iulie 2012, Romania nu mai trimite Comisiei Europene cereri de rambursare a cheltuiellilor pentru POSDRU până când se va defintitiva raportul misiunilor de audit ale CE din aprilie-mai. Acest lucru va avea loc, probabil, în cursul lunii octombrie. Numai după publicarea raportului se va putea aprecia dacă se va recurge la o suspendare de plăţi sau la amenzi. O discutie pe aceasta tema este insa prematura acum”, a precizat, pentru Adevărul Europa, Cristina Mac, purtător de cuvânt al MAE.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  agroeconomica.pe

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *