RFI: Viitorul buget UE, foarte nefavorabil României

O nouă propunere de reducere a bugetului a fost prezentată miercuri Comisiei Europene. Victimele austerităţii, potrivit RFI.ro, sunt coeziunea şi agricultura. România va pierde fonduri la ambele capitole şi acesta este doar începutul negocierilor, notează sursa.

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a devenit ţinta criticilor europene după ce, în noaptea de marţi spre miercuri, a transmis statelor membre ale UE propunerea sa pentru bugetul multianual al Uniunii (2014-2020) care prevede tăierea a 75 mld. euro din proiectul de buget de 1.033 mld euro înaintat de Comisia Europeană.

În propunerea lui Rompuy, fondurile de coeziune vor fi reduse cu 29,5 mld. euro (de la peste 300 mld. euro, în total), iar fondurile pentru agricultură cu 25 mld. euro.

Ţările care au o rată de absorbţie de sub 60% în exerciţiul financiar actual (2007-2013) vor fi penalizate dându-li-se bani mai puţini decât celorlalţi (fondurile lor nu pot depăşi procentul de 15% din alocările actualului exerciţiu financiar). Cum România are o rată de absorbţie de sub 10%, este clar că va fi între cei “penalizaţi”.

Citiți mai multe aici.

Sursa: RFI.ro, ZF.ro
Foto: europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *