Foreign Affairs: era tăierilor bugetare a început în Washington

Potrivit Foreign Affairs, „o nouă eră a tăierii bugetului a început în Washington, iar Pentagonul se află în centrul intereselor. Disperaţi să reducă cheltuielile prin orice mijloace, aleşii ţării s-au orientat către apărarea naţională. În 2011, bugetul de bază al Pentagonului era de 530 miliarde $, plus încă 159 mld. $ pentru războaiele din Irak şi Afganistan. Totalul cheltuielilor pentru apărare este în prezent cu 73% mai mare decât în 2001 şi reprezintă aprox. 20% din bugetul statului-cifră depăşită doar de securitatea socială.

Deşi bugetul pentru apărare reprezintă într-adevăr o mare parte din cheltuielile federale, acesta a devenit o ţintă şi pentru că americanii îi supraestimează contribuţia la problemele fiscale ale ţării. Într-un sondaj Pew, 60% dintre respondenţi au identificat războaiele din Iran şi Afganistan ca principala cauză a îndatoririi SUA. De fapt, administraţia fiscală a lui G. Bush şi criza financiară globală au avut un rol mult mai important în îndatorirea Americii decât cheltuielile pentru apărare.

Reducerile moderate, aplicate într-un mod înţelept pot păstra puterea militară, pot genera economii semnificative şi în acelaşi timp pot permite SUA să răspundă eficient la provocările de securitate pe viitor”.

În opinia noastră celor de la Foreign Affairs, „acest lucru înseamnă că nu trebuie să se efectueze reduceri bugetare mai mari de 550 mld. $, cu aprox. 100 mld. $ mai mult decât planifică acum Pentagonul. Pentru a se asigura de acest rezultat, civilii şi liderii militari ar trebui să pună în aplicare reducerile de buget, capacităţile militare şi armele prioritare şi să le orienteze către regiunile cele mai importante.

Există, de asemenea, regiuni în care Washington îşi poate retrage implicarea militară. În Asia de Sud, SUA îşi poate schimba poziţia într-una defensivă care să limiteze proliferarea nucleară, să prevină un conflict important între India şi Pakistan. Alte zone ale lumii, în special din Africa şi America Latină, ar trebui să fie cea mai mică prioritate a SUA. Reducerea activităţii militare a SUA în aceste regiuni ar putea salva miliarde de dolari pe an.

Între timp, forţele terestre, care sunt costisitor de menţinut, cu un nivel de pregătire ridicat, vor deveni mai puţin necesare pe măsură ce SUA continuă să se retragă din Afganistan şi Irak. Cu un accent sporit pe scena teatrului din Asia, există mai puţine motive pentru a menţine nivelurile ridicate actuale ale forţei terestre, care e greu de deplasat rapid şi în număr mare. Pentagonul ar trebui, prin urmare, să revină la nivelurile dinainte de 11 septermbrie, adică la o reducere cu aproximativ 56.000 de soldaţi până în 2014 când majoritatea trupelor americane vor fi plecat din Afganistan. Procedând astfel, ar economisi aprox. 40 mld. dolari până în 2021”, concluzionează aceştia.

Sursa articol: Foreign Affairs

Sursa foto: accountingweb.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *