Fost consilier al Băncii Angliei: Alegerile din Grecia sunt “un spectacol secundar”, lupta pentru euro se duce în Spania

Rezultatul alegerilor din Grecia reprezintă numai “un spectacol secundar”, lupta pentru prevenirea destrămării zonei euro fiind purtată în Spania, consideră economistul Mario Blejer, fost consilier al Băncii Angliei care a preluat şefia băncii centrale argentiniene după falimentul ţării, în 2001.

“Dacă sistemul nu poate proteja una dintre cele mai importante ţări, atunci nu poate fi susţinut”, a declarat Blejer într-un interviu acordat Bloomberg, preluat de Mediafax, la Los Cabos, locul unde a avut loc summit-ul G20 al liderilor celor mai mari 20 de economii ale lumii.

Blejer consideră că rezultatul reprezintă “răul cel mai mic”, care previne o înfruntare imediată între Atena şi creditorii săi.

Guvernul care va fi instalat la Atena nu va avea legitimitate şi va fi nevoit, în curând, să înceapă renegocierea condiţiilor din acordul de finanţare externă pentru a câştiga sprijin politic.

“Nu poţi trece toate aceste măsuri, foarte nepopulare, cu o majoritate de numai cinci voturi”, a arătat economistul.

Blejer se referă la majoritatea restrânsă obţinută de partidele Noua Democraţie şi PASOK, care au reuşit cu greu să treacă pragul de jumătate dintre parlamentari.

El consideră că, pentru a conserva zona euro în forma actuală, Germania şi statele nordice trebuie să accepte restructurarea datoriilor statelor mai sărace, precum Grecia, Portugalia şi Spania.

“Dacă nu vor accepta să transfere resurse, euro nu are niciun viitor”, a arătat economistul, adăugând că dacă Europa va continua să se bazeze pe “jumătăţi de măsură”, situaţia ar putea degenera oricând în retrageri masive de bani din băncile greceşti şi din alte ţări.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  123rf.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *