Fostul negociator sef al Romaniei la UE, Vasile Puscas: Romania ar trebui sa isi intensifice pregatirile de intrare in zona Euro, in loc sa incerce sa isi asume un rol de lider al tarilor din afara zonei

Fostul negociator sef al Romaniei cu UE, profesorul Vasile Puscas, considera ca Romania ar trebui sa isi intensifice pregatirile de intrare in zona Euro, in loc sa incerce sa isi asume un rol de lider al tarilor din afara zonei, dupa cum propune Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania. Iata ce a declarat Vasile Puscas, pentru caleaeuropeana.ro:

“Tratatul Lisabona a formalizat Eurogrupul. Ce se intampla acum e aplicarea in litera si spirit a Tratatului. Inseamna gestionarea zonei in care opereaza moneda euro. Celelalte state nu sunt doar aspira dupa criteriile de convergenta si criteriile de la Maastricht. Acum, fiind criza, se actioneaza pe formua Europlus si a guvernantei economice, este o insistenta mai mare pe euro, pentru redresarea zonei si a monedei. Deciziile, insa, se iau la nivel de Consiliu.

Deciziile legate de fiscalitate trebuie luate de cei din zona euro, care nu pot dispune masuri pentru cei din afara zonei. Este posibil ca la acest moment astfel de masuri sa nu convina unui stat din afara zonei euro.

Cred ca este nevoie de o atitudine rationala. Reactia ar trebui sa fie legata de cum intra Romania pe convergenta reala, nu nominala. Vor aparea si criterii noi, pe in urma elaborarilor de acum. Ar trebui sa ne intereseze mai mult sa intram pregatiti in Euro, sa nu ajungem ca si Grecia. Oricum, greseala pe care au facut-o cu Grecia nu se va mai repeta. Daca cineva isi imagineaza ca va intra nepregatit in zona Euro greseste.

Initiativa lansata de AOAR arata ca asociatia este interesata, dar trebui sa i se explice ca are nevoie de un cadru de dezvoltare pentru a se atinge convergenta reala. De cea nominala se ocupa BNR.

E nevoie si de un efort intern si de cooperare. Aproape 70 la suta din comertul nostru se face cu zona euro, deci ne intereseaza sa atingem performantele de acolo, nu sa cream structuri distincte. Romania trebuie sa mentina deciziile legate de politicile generale europene la nivelul Consiliului. Asta face afiliindu-se la Pactul Europlus. Ca sa fii parte a deciziei, trebuie sa iti asumi si niste obligatii. Aceste lucurui ar trebui comunicate AOAR. Cred ca este o reactie a culturii zonei de comert liber, preluata de la miscarile din UK, care este interesata de piata europeana ca zona de liber schimb.

Noi trebui sa avem si o abordare politica si sociala. Trebuie sa avem o politica integrationista, suntem in alta parte a UE decat britanicii. Descifrez in propunerea AOAR o dorinta de implicare in proiectul constructiei pe care Guvernul ar trebui sa o lanseze alaturi de stake-holderi-asociatii patronale, profesionale, sindicate.

Asocierea noastra la Europlus inseamna obligatii. Aspiratia la Euro implica pregatirea tarii, pentru a ne cladi credibilitatea si soliditatea”, a mai spus Puscas.

“Avem ca obiectiv de aderare la Euro in 2015, eventual mai tarziu, dar obiectivul este in Tratat, au declarat pentru Caleaeuropeana.ro surse guvernamentale. Intre timp, trebuie sa veghem ca distanta dintre zona euro si restul tarilor sa nu fie prea mare. De aici si pana la rolul de lider al grupului de zece tari din zona non-euro, unde sunt interese si pozitii diferite, este o mare diferenta. Sunt state care nu au dorit sa adere la Euro sau altele care au dorit, precum Suedia, dar poporul nu vrea”, au mai precizat sursele citate.

Ce propune AOAR

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a propus, luni, printr-u comunicat de presa,  ca Romania sa initieze constituirea grupului non-euro, in care tarile din afara zonei euro sa propuna adoptarea de masuri pentru a permite apararea coerenta si mai ferma a intereselor statelor membre in cadrul negocierilor ce au loc la nivelul UE. Potrivit hotnews.ro, reprezentantii oamenilor de afaceri propun Guvernului si specialistilor in economie lansarea unei dezbateri publice “alerte si profesioniste” avand ca tema constituirea in cadrul UE a unui grup al celor zece state membre UE care se afla in afara zonei euro.

Aceasta idee a fost lansata la inceputul lunii octombrie de Lordul David Owen, fost ministru de externe al Marii Britanii, in ziarul Financial Times.

“AOAR nu crede ca statuarea de facto a unei Uniuni Europene cu doua viteze favorizeaza afirmarea unei Europe competitive, capabila sa ramana un jucator important la nivel global. AOAR apreciaza ca Romania are tot interesul de a-si forma o pozitie clara, argumentata pe care s-o negocieze inteligent la nivelul grupului tarilor Non-Euro cat si la nivelul UE”, se mai arata in comunicatul Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *