Francois Hollande a câştigat scrutinul prezidenţial din Franţa cu 51,67 % din voturi – rezultate aproape definitive

Francois Hollande, în vârstă de 57 de ani, a devenit duminică primul preşedinte socialist al Franţei după 17 ani, obţinând 51,67% din voturi potrivit rezultatelor oficiale aproape definitive, anunţate de Ministerul de Interne, scrie Mediafax.

Victoria socialistului este interpretată drept un vot-sancţiune împotriva preşedintelui conservator aflat la sfârşit de mandat, Nicolas Sarkozy, care a obţinut 48,33 la sută.

Nicolas Sarkozy şi-a recunoscut rapid înfrângerea. “Franţa are un nou preşedinte al Republicii, poporul francez a ales (…). Francois Hollande este noul preşedinte al Franţei şi trebuie respectat”, a declarat el.

Sarkozy a mai indicat că se va retrage din viaţa politică, dar nu a precizat dacă această retragere va fi permanentă sau doar temporară. El a afirmat doar că va “redeveni un francez printre francezi”.

Francois Hollande, care a apreciat că victoria sa reprezintă dorinţa de a pune capăt austerităţii în Europa, a anunţat că prima sa vizită în străinătate îi va fi rezervată cancelarului german Angela Merkel.

De altfel, echipa sa a precizat că acesta a discutat cu Merkel la telefon încă de duminică seara, la fel ca şi cu alţi lideri mondiali, precum premierul britanic David Cameron sau preşedintele american Barack Obama.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *