Francois Hollande a depus jurământul de preşedinte al Franţei: Voi propune UE un nou pact fiscal

Francois Hollande a depus astăzi azi jurământul de credință și a preluat oficial funcția de președinte al Franței. Imediat după ceremonie el a plecat spre Berlin, unde va discuta despre criza datoriilor din Uniunea Europeană cu cancelarul german Angela Merkel. Între timp, liderul grupului socialist din Adunarea Națională, Jean-Marc Ayrault, a fost însărcinat de Hollande cu formarea noului guvern francez informează EVZ.ro.

După învestitura oficială, Francois Hollande a ținut primul său discurs în calitate de președinte al republicii. ”În această zi sunt învestit în cea mai înaltă funcție din stat, și mă adresez francezilor cu un mesaj de încredere”, a spus el. ”Suntem o țară mare, care, s-a confruntat, de-a lungul istoriei sale, cu multe dificultăți și a dovedit că este capabilă să facă față tuturor încercărilor. De fiecare dată, a rămas ea însăși, întotdeauna în ridicare și deschidere, niciodată în cădere”.

Hollande a mai spus că este ”conștient de provocările”  cărora trebuie să le facă față Franţa și a promis că va face tot posibilul pentru a-i uni pe francezi. ”Diferențele noastre de opinie n-ar trebui să ne dividă. Țara are nevoie de reconciliere”, a spus el.

Noul preşedinte a declarat că va propune UE un nou pact fiscal, care nu doar să reducă deficitul bugetar, dar să ducă la o creștere economică. El a mai spus că ”dreptatea” va fi în centrul tuturor deciziilor pe care le va lua.

Hollande a fost ales președinte pe baza unui program în care a promis că se va opune politicilor de austeritate ale UE.

Înainte de a pleca spre Germania, Hollande va lua primul prânz în calitate de președinte cu foștii prim-miniștri socialiști ai Franței: Pierre Mauroy, Laurent Fabius, Michel Rocard, Edith Cresson și Lionel Jospin.

Presa amintește promisiunile electorale ale lui Hollande, înainte de a ajunge șef de stat: renegocierea pactului fiscal cu Germania, cu accent pe creșterea economică, nu pe austeritate; impozitarea cu 75% a veniturilor mari; angajarea a 60.000 de cadre didactice și scăderea vârstei de pensionare de la 62 la 60 de ani.

Sursa: EVZ.ro
Foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *