Francois Hollande: ”Europa e cu ochii pe noi”

Socialistul Francois Hollande a câștigat alegerile prezidențiale de duminică, 6 mai, din Franța promițând să înceapă o ofensivă în fața politicilor de austeritate  conduse de Germania, potrivit EurActiv.com.

Hollande l-a învins pe conservatorul în exercițiu, Nicolas Sarkozy, cu 51,3% față de 48,7%, cu 83% dintre voturi numărate, potrivit ministrului de interne, aducând astfel la putere un guvern de centru stânga, după mai bine de un deceniu de opoziție.

Europa e cu ochii pe noi” a declarat președintele ales în timpul discursului său de victorie.

Sunt convins că în multe țări europene există speranță și ușurare la ideea că austeritatea nu trebuie să fie singura noastră soartă”, a declarat Hollande, remarcile sale fiind țintite aparent către cancelarul german Angela Merkel.

Alegerile au venit într-un moment crucial pentru zona euro întrucât Franța, cea de-a doua are economie a Europei, este un partener vital pentru Berlin.

Victoria lui Hollande ar trebui să-i ofere posibilitatea de a face presiuni asupra Germaniei de a accepta o schimbare de politică față de stimularea creșterii economice în Europa pentru a echilibra asuteritatea care a alimentat furia în sudul Europei.

Merkel, care l-a favorizat în mod deschis pe colegul conservator Sarkozy, l-a sunat să îl felicite pe Hollande și l-a invitat la Berlin, cât mai curând posibil, după inaugurarea sa de săptămâna viitoare.

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle a declarat în timpul evenimentului  de la ambasada Franței că ”vom lucra de acum împreună la un pact de creștere pentru Europa care să ofere o creștere mai mare prin mai multă competitivitate”.

În discursul său de victorie, Hollande a menționat ”reorientarea Europei către ocuparea forței de muncă și creștere economică” drept priorități principale.

El a evidențiat faptul că nu va forța o revizuire totală a pactului fiscal, condus de Merkel și Sarkozy în ultimul an, iar consilierii spun că se vor face compromisuri cu Berlinul.

Sursa: EurActiv.com
Foto:  saccsiv.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.