Franța cere schimbarea rapidă a regulilor UE privind lucrătorii detașați. Manuel Valls: Trebuie să existe un tratament egal pentru a combate dumpingul social

Franța va înceta să aplice prevederile regulilor europene privind lucrătorii detașați, în cazul în care Uniunea Europeană nu modifică rapid regulamentul care permite diferențele de remunerare între lucrătorii detașați și cei locali, a declarat premierul Manuel Valls, potrivit EurActiv.

muncitori romani-640x330Politicienii și sindicatele franceze au acuzat sistemul aplicat muncitorilor detașați, care le permite angajatorilor să le plătească acestora un salariu care nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie din ţara respectivă.

Guvernul francez încearcă să convingă Uniunea Europeană, alte state fiind de acord, că avem nevoie de schimbare. Trebuie să existe un tratament egal ascendent, pentru a lupta împotriva dumpingului social. Dacă nu vom avea sorți de izbândă, Franța nu va mai aplica directiva”, a precizat prim-ministrul în cadrul unui interviu acordat televiziunii franceze TF1.

Numărul muncitorilor detașați, angajați într-un stat UE, dar trimiși să lucreze temporar într-un altul, a crescut în ultimii ani. Conform datelor recente, în 2014 erau 1.9 milioare de muncitori detașați în întreaga Uniune.

Angajatorii nu sunt obligați acum să ofere muncitorilor detașați un salariu care să nu fie mai mic decât cel minim din statul gazdă, lucru ce duce la o plată insuficientă și o concurență între firmele care angajează lucrători detașați sau locali. Comisia Europeană a propus ca remunerarea celor două categorii să fie aceeași, dar mai multe state central-europene precum Ungaria sau Polonia se opun acestei idei, precizând că le-ar dezavantaja și ar reprezenta o amenințare la adresa locurilor de muncă din propriile lor state.

Pe 10 mai, parlamentele naționale, marea majoritate din Europa Centrală și de Est, au reușit să adopte așa-numitul “cartonaș galben” care obligă Comisia Europeană să reconsidere propunerea de a revizui Directiva privind muncitorii detașați.

Comisia trebuie acum să decidă dacă amendează, modifică sau retrag propunerea de revizuire a Directiei, orice decizie trebuind să fie justificată. În Parlamentul European, Grupul Socialiștilor și Democraților respinge cererea parlamentelor naționale de a retrage revizuirea directivei.  

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.