Franţa crede că Marea Britanie va participa pana la urma la finanţarea FMI

Guvernul francez a anunţat marţi că nu are “nicio îndoială” că Marea Britanie va contribui la consolidarea resurselor Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a ajuta la combaterea crizei datoriilor de stat, propunere respinsă luni de Londra, anunta Mediafax.ro.

“Nu am nicio îndoială că britanicii vor susţine FMI, din moment ce un număr mare de ţări G20 vor contribui. Marea Britanie nu vrea să salveze direct zona euro, dar dacă este vorba de susţinerea FMI, de consoliodarea FMI, vor accepta propunerea”, a declarat marţi la un post de televiziune purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Valerie Pecresse.

Decizia Marii Britanii de a nu participa la schema de împrumuturi pentru FMI vine la zece zile după ce premierul David Cameron a refuzat să accepte pactul de guvernanţă fiscală şi coordonare a politicilor economice adoptat de principiu de toţi ceilalţi şefi de stat sau de guvern prezenţi la summit-ul UE.

Banca centrală a Germaniei s-a angajat să participe cu 41,5 miliarde euro la efort, cu condiţia ca banii să nu se întoarcă în Europa, deoarece ar încălca principiul legislativ conform căruia băncile naţionale nu trebuie să finanţeze guverne.

Astfel s-a stabilit că împrumuturile din partea ţărilor zonei euro vor intra în trezoreria de resurse generale a FMI, şi nu într-un fond special de combatere a crizei din zona euro.

Franţa, a doua mare economie a zonei euro, urmează să participe cu 31,4 miliarde euro, Italia cu 23,5 miliarde euro, iar Spania cu 14,9 miliarde euro.

Cele trei ţări din zona euro care au acorduri în derulare cu FMI, Grecia, Irlanda şi Portugalia, nu vor participa, a anunţat ministerul grec al Finanţelor.

Dintre ţările din afara zonei euro, Cehia, Danemarca, Polonia şi Suedia au acceptat să contribuie.

Guvernatorul băncii centrale a Cehiei, Miroslav Singer, a declarat însă, într-un editorial publicat marţi de presa locală, că împrumutul de 3,5 miliarde euro care ar reprezenta contribuţia ţării la efort ar eroda prea mult din rezervele valutare.

Marea Britanie a precizat că ar participa la consolidarea resurselor FMI pentru sprijinirea zonei euro numai în urma unui acord de natură globală, la nivelul grupului G20 al celor mai puternice economii ale lumii.

Sursa articol: Mediafax.ro

Sursa foto: ptboilerroom.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *