Franta-Germania-Polonia, noul nucleu al UE?

Expertul german Kai Olaf Lang, citat de adevarul.ro, crede că triunghiul de la Weimar, formatul de discuţii Franţa-Germania-Polonia, ar putea deveni noul nucleu al UE, înlocuind motorul franco-german. Polonia este deja pentru Germania o piaţă de export mai importantă decât Rusia, iar contactele politice s-au intensificat enorm. Cheia eficienţei triunghiului este însă la Paris, conchide acesta.

Care a fost, care mai este semnificaţia istorică a Triunghiului de la Weimar?

Bilanţul este mai degrabă modest. Triunghiul de la Weimar trebuia să întărească stabilitatea şi ordinea pe continent, după marile puncte de ruptură din 1989 şi 1990. Când a fost creat, în 1991, situaţia geostrategică din Europa era încă total neclară. Tocmai fusese realizată reunificarea germană. Polonia şi alte ţări din Europa de Est se înghesuiau către vest. Nu se ştia în ce direcţie se vor dezvolta UE şi NATO, iar triunghiul oferea oportunităţi interesante tuturor celor trei participanţi.

De ce trilaterala n-a putut să ia locul binomului franco-german, dacă Polonia este un jucător tot mai important în UE?

După extinderea UE duetul germano-francez şi-a pierdut masa critică necesară pentru a domina, pentru a conduce. Dar triunghiul avea mai multe slăbiciuni. Pe de-o parte, relaţiile bilaterale erau stricate, de exemplu între Germania şi Polonia, în era Kaczynski sau între Franţa şi Polonia, din cauza poziţionării proamericane a Poloniei. La asta se adaugă asimetriile. Germania şi Franţa au un potenţial mai mare decât Polonia, iar raportul germano-francez a ajuns la o intensitate unică în urma unei cooperări de zeci de ani. În comparaţie, relaţia polono-germană abia acum recuperează, iar relaţiile dintre Franţa şi Polonia sunt firave. În plus, au existat rezerve puternice la Berlin şi Paris faţă de deschiderea diadei către est. În parte din motive raţionale. Polonia nu este în zona euro. Varşovia a avut însă întotdeauna un mare interes în acest format, dar cheia eficienţei triunghiului este la Paris, pentru că Franţa a blocat de multe ori trilaterala.

Pentru interviul complet al lui Kai Olaf Lang, cercetător la Stiftung für Wissenschaft und Politik, Berlin, puteți accesa articolul integral aici.

Sursa foto: polandx.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.