Franţa renunţă la planul său pentru fondul de salvare din zona euro în favoarea Germaniei

Germania și Franța nu se înțeleg asupra Facilității Europene de Stabilitate Financiară(FESF), așa-numitul “fond de salvare european”. Germania își impune poziția: Banca Centrală Europeană nu va fi implicată în finanțarea FESF, publică adevarul.ro.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat astăzi la Bruxelles că ideea Franţei ca fondului de salvare să i se dea licenţă bancară “a murit”, lăsând loc unui amestec de planuri pentru acesta, potrivit cărora FESF ar fi utilizat pentru a oferi asigurare  deţinătorilor de obligaţiuni din zona euro, scrie adevarul.ro.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a dat înapoi duminică (23 octombrie), în faţa opoziţiei germane. Fondurile Băncii Centrale Europene nu vor fi utilizate pentru a lupta cu criza datoriilor suverane, așa cum și-ar fi dorit acesta.

Sarkozy a recunoscut, însă, că propunerea Franţei de a multiplica puterea Fondului de salvare din zona euro, prin transformarea lui într-o bancă a fost condamnată de la bun început, deoarece nici Germania, nici Banca Centrală Europeană nu au fost de acord.

“Nicio soluţie nu este viabilă dacă nu se bucură de sprijinul tuturor instituţiilor europene”, a declarat liderul francez  la o conferinţă de presă alături de cancelarul german Angela Merkel.

Merkel a adăugat că, pe masa discuţiilor, care au continuat duminică seară (23 octombrie) cu liderii din zona euro, au rămas doar două opţiuni pentru mărirea capacității fondului de salvare, momentan în valoare de 440 de miliarde de euro, însă niciuna dintre opțiune nu implică participarea Băncii Centrale Europene.

Sursa articol: adevarul.ro

sursa foto: ulrikeguerot.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *