Franta sfideaza UE in chestiunea expulzarii romilor. Comisia pregateste scrisoarea de infringement.

Toate probabilitatile indica faptul ca Franta va rata data limita de 15 octombrie, pana la care Comisia i-a cerut sa demonstreze legalitatea politicilor sale de expulzare a romilor. Oficiali UE au declarat pentru EurActiv ca, in aceste conditii, Comisia va construi un caz “mai puternic” impotriva Parisului.

Cu doua zile inainte de deadline-ul stabilit de CE, Parisul nu pare sa fi “facut prea multe” pentru a se conforma cererilor executivului european. “Este nerealist sa credem ca vor fi anuntate masuri relevante inainte de deadline”, a declarat o sursa din Comisie.

Frantei i se ceruse sa vina, pana pe 15 octombrie, cu textul unui proiect de lege avand ca scop transpunerea in legea nationala a unor elemente din directiva liberei circulatii care inca nu se gasesc in legile franceze. O scrisoare formala de incepere a procedurilor de incalcare a dreptului comunitar (infringement) va fi, in aceste conditii, trimisa Frantei, prin care i se va cere transpunerea completa a directivei.

Intr-o scrisoare vazuta de EurActiv, trimisa de comisarul pentru justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding, guvernului francez la sfarsitul lui septembrie, aceasta cerea clar transpunerea articolelor 27 si 28 din directiva.

Aceste articole reglementeaza expulzarile de cetateni UE dintr-un stat membru diferit de cel de origine, si stabilesc drepturile cetatenilor pentru a-i proteja de expulzari. Articolul 27 afirma clar ca expulzarile “se vor conforma principiului proportionalitatii si vor fi bazate exclusiv pe comportamentul personal al individului in cauza”.

Comisarul Reding se mai intreba in scrisoarea adresata Parisului daca documentul care a inlocuit celebra circulara in care erau vizati explicit romii este indeajuns “pentru a opri posibilele practici care nu sunt in conformitate cu regulile UE”.

Pare astfel dificil de evitat lansarea procedurii de infringement. Bruxellesul planuieste sa lanseze setul lunar de proceduri de infringement pe 28 octombrie si Franta este foarte probabil sa fie inclusa in aceasta runda.

Pentru a intari cazul impotriva Parisului, Comisia planuieste ca procedura sa fie indreptata doar impotriva Frantei, in aceasta problema. “Nici o alta tara nu va fi pusa sub procedura de infringement” in privinta liberei circulatii a cetatenilor UE, a explicat o sursa din cadrul Comisiei.

Potrivit RFI, ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson a promis ca Franta va transpune in legislatia nationala directiva privind libera circulatie, fara a preciza cand si cum. “Vom furniza toate dovezile, toate garantiile necesare” ca am respectat legislatia europeana, a mai spus Besson, aratandu-se “foarte increzator si senin asupra finalului dialogului cu Bruxelles-ul”.

Foto Renasterea Banateana

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *